ZAGREB – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina održao je danas prvi sastanka sa predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) koje je izvijestio o preuzetim financijskim obvezama prethodnog ministra te brojnim zahtjevima proizvođača koji su od početka godine pristigli u Ministarstvo.

Na sastanku je zaključeno da će u ovom mandatu HPK, uz Vijeća za poljoprivredu te stručne savjete Ministarstva, dobiti svoju pravu vrijednost te postati središnja institucija svih proizvođača i udruga preko koje će se artikulirati svi problemi i pronalaziti rješenja sa kojima su suočeni proizvođači.Ministar je najavio kako će se redovita komunikacija uspostaviti vrlo brzo čim se kompletira tim i napravi preustroj Ministarstva.
Predstavnici HPK-a dali su podršku prvim najavama ministra te pozdravili stav Ministarstva da bi se u aktualnom trenutku za poljoprivredu HPK trebala profilirati kao institucija i mjesto preko kojeg će sve udruge proizvođača komunicirati sa Ministarstvom, kao što je to i u zemljama koje niz godina imaju poljoprivredne komore.
Jakovina je najavio osnivanje vijeća za poljoprivredu i vijeća za prehrambenu industriju, kao i sektorskih savjeta u čiji će rad biti uključeni predstavnici komora, udruženja proizvođača, prehrambene industrije te znanstvene zajednice sa ciljem da se do rješenja dolazi kompromisno i brzo kako bi se negativni trendovi hrvatske poljoprivrede okrenuli u pozitivnom smjeru i cijeli resor postao konkurentan.
Na sastanku je naglašena važnost Savjetodavne službe te djelatnika unutar sustava ministarstva i agencija kao i svih stručnjaka u agraru koji bi trebali postati kvalitetniji servis poljoprivrednih proizvođača.
Pritom je istaknuto kako je na terenu potrebno više ekonomista osposobljenih da postanu konzultanti proizvođačima.
Iako je poljoprivreda opterećena problemima i brojnim financijski zahtjevima sa terena koji svakodnevno stižu u Ministarstvo, naglašeno je kako je cilj novog ministra, kao i HPK da se u uvedu red, rad i odgovornost.
Dogovoreno je da će se u idućem razdoblju razgovarati o važnim temama poput legalizacije poljoprivrednih objekata, zaostalim obvezama, osmišljavanju modela kojima bi se više novca povlačilo iz EU fondova itd.
Ministar i predstavnici HPK komore zaključili su kako je izlazak na referendum i davanje podrške ulasku Hrvatske u EU ključno, zbog svih preuzetih obveza i procesa koji su već započeli, navodi se u zajedničkom priopćenju Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne komore.
 
izvor: SEEbiz / H