Koliko god da je niska temperatura zraka, snijeg štiti usjeve od pothlađenosti i smrzavanja. Problem su one kulture koje su prije ovotjednih snježnih padalina stradale od niskih temperatura jer su u toplom siječnju krenule u vegetaciju misleći da je proljeće, kaže Lešić te dodaje kako je kod, primjerice, snijega visine 30 centimetara temperatura na površini tla oko nula Celzijeva stupnja.
Jedino čega se poljoprivrednici pribojavaju jest naglo otapanje snijega, do kojega može doći uslijed zatopljenja vremena.
“Oni poljoprivrednici koji su jesenas orali duboku brazdu ne bi trebali imati većih problema s otjecanjem vode s polja”, pojašnjava Luka Lešić, dodajući kako opasnost predstavljaju i zaleđene rijeke koje zbog ledenog prekrivača ne bi bile u stanju prihvatiti svu vodu nastalu otapanjem snijega, te bi u tom slučaju postojala mogućnost poplava.
Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, jutros je na području Vukovarsko-srijemske županije temperatura zraka iznosila od 17 ispod ništice, koliko je izmjereno u Vukovaru, do 20 stupnjeva ispod ništice u Gradištu kod Županje. Najmanje je snijega na županjskom (28 centimetara), a najviše na vinkovačkom području na kojem je snježni pokrivač visok oko pola metra.