Sastojci:
- 1 kg tikvi
- 3 mrkve
- 3 krumpira
- 2 luka
- 1/2 zelene paprike
- 2 grančice peršina
- 2 grančice celera
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
- maslac
- vrhnje za kuhanje
Tikva, zvana još i bundeva ili buča, jedna je od rijetkih dijetalnih i zdravih namirnica koja se prilikom uzgoja ne tretira pesticidima i umjetnim gnojivom jer podnosi samo prirodno prihranjivanje.
Bogata je vlaknima i mineralima zbog čega potiče probavu te vezuje na sebe loš kolesterol izvlačeći ga iz organizma. Preporučuje se muškarcima u očuvanju zdravlja prostate zbog selena i cinka kojima obiluje.
Također, zbog beta karotena koji joj daje karakterističnu narančastu boju, tikva pogoduje i zdravlju kože i očiju.
Ova zahvalna namirnica može se konzumirati kao kolač, marmelada, kaša, njezine sjemenke su odlična zamjena za grickalice, ali ipak je najpoznatiji način pripreme tikve upravo krem juha.
Krem juha od tikve
Sastojci:
- 1 kg tikvi
- 3 mrkve
- 3 krumpira
- 2 luka
- 1/2 zelene paprike
- 2 grančice peršina
- 2 grančice celera
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
- maslac
- vrhnje za kuhanje
Priprema:
- 1.Tikvu očistite i narežite na manje ploške. Mrkvu, krumpir i luk ogulite i narežite na manje komade, a polovicu zelene paprike narežite na sitnije kockice.
- 2.Narezano povrće stavite u posudu, ulijte vodu tako da ga prekriva 3 centimetra iznad te stavite kuhati.
- 3.Dodajte maslinovo ulje, sol te sitno nasjeckani celer i peršin.
- 4.Kuhajte dok povrće ne omekša, odnosno dok se krumpir ne raspada pri dodiru vilicom.
- 5.Kada je povrće skuhano, odlijte većinu vode i sastojke izmiksajte štapnim mikserom. Ovisno o tome želite li gušću ili rjeđu juhu, polako dolijevajte prethodno odlivenu vodu.
- 6.Dodajte pola žlice maslaca i dobro izmiješajte.
- Juhu u tanjuru prelijte s dvije žlice vrhnja za kuhanje, a za poseban okus dodajte i popečene sjemenke tikve.
- 7.Poslužite s popečenim kruhom.