Želite li održati dobro zdravlje u hladnim zimskim danima, prije svega trebate znati koja hrana štiti i njeguje vaš organizam tijekom hladne sezone. Zimi smo češće bezvoljni, umorni i najradije bismo samo bili unutar svoja četiri zida. Upravo su umor i manjak energije simptomi koje možete protumačiti kao upozorenje vašeg tijela da morate promijeniti prehranu. S godišnjim dobima savjeti o ishrani mijenjaju se, a za zimsko razdoblje, uz standardne preporuke (korjenasto povrće, patlidžan, krumpir, citrusno voće, mahunarke), blagotvorno je jesti variva, posebice juhe. Jela žlicom najbolji su odabir u hladnim danima, pa svakako nastojte konzumirati jednostavne juhe od povrća, mahunarki i žitarica. Krepke zimske juhe griju organizam, ali i štite od sezonskih bolesti. Jednostavnu juhu možete pripremiti od kelja. Potrebna vam je glavica luka, dva krumpira, mrkva, dvije šalice kelja, dvije žlice prosa, četiri šalice temeljca, a začiniti je valja po ukusu. Narežite sitno luk i kratko popržite, pa dodajte krumpir narezan na kockice, narezanu mrkvu, kelj i proso. Sve sastojke pirjajte pet minuta, pa podlijte vrućim temeljcem i posolite. Zajedno kuhajte 20 minuta i na kraju dodajte začine po želji. Ova juha ne sadrži masnoće, a prepuna je vitamina i blagotvorna zimi.