Makovnjača i orahnjača, u nekim dijelovima Hrvatske orehnjača, godinama su omiljeni kolači u obiteljima čiji se recepti prenose iz generacije na generaciju. Najčešće se radi za blagdane, a mi vam u nastavku donosimo recept s kojim nećete pogriješiti.
Sastojci:
Tijesto:
500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
50 g šećera
200 ml mlakog mlijeka
1 žlica korice limuna
50 ml ulja
10 g vanilin šećera
1 jaje
½ žličice soli
Nadjev (orahnjača) :
200 g mljevenih oraha
80 g šećera
150 ml mlijeka
1 žlica limunovog soka
Nadjev (makovnjača) :
200 g mljevenog maka
80 g šećera
25 g griza
200 ml mlijeka
Pečenje i posluživanje:
40 g maslaca
Šećer u prahu
Priprema
Tijesto
1. Aktivirajte kvasac
Sjedinite šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlijeko. Ostavite 10 do 15 minuta da smjesa proradi i malo naraste.
2. Sjedinite sastojke
Nakon što je smjesa malo odstajala, dodajte joj ulje, koricu limuna, kiselo vrhnje, žumanjke i vanilin šećer. Dobro izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. U posebnoj posudi sjedinite preostalo brašno i sol.
3. Umijesite tijesto
Postepeno dodavajte brašno i umijesite tijesto koje bi vam trebalo ostati malo ljepljivo kako se pri pečenju ne bi previše osušilo i popucalo sa strana.
4. Oblikujte
Tijesto oblikujte u loptu, prekrijte čistom krpom i ostavite pola sata da naraste. Nakon pola sata, tijesto malo premijesite i ostavite još sat vremena da odmori i naraste. Dok čekate da tijesto naraste, pripremite nadjev za orahnjaču i makovnjaču.
Nadjev (orahnjača) :
5. Sjedinite sastojke
Mljevene orahe sjedinite s limunovim sokom, dodajte šećer, izmiješajte, zatim dodajte kipuće mlijeko.
Nadjev (makovnjača) :
6. Sjedinite sastojke
Mljeveni mak sjedinite s grizom i šećerom, izmiješajte, zatim dodajte kipuće mlijeko.
7. Ohladite
Obje smjese ostavite 15 do 20 minuta da se ohlade.
8. Razvaljajte tijesto
Tijesto premijesite, razdijelite na četiri jednaka dijela i razvaljajte u pravokutnik dimenzija 35 x 30 cm.
9. Nadjenite tijesto
Tijesto nadjenite tako da stavite pola nadjeva, ali da pri rubovima, na završetku, ostavite prazno. Postupak ponovite s preostalim tijestom, prekrijte i ostavite pola sata da još malo naraste.
10. Pecite
Nakon što je prošlo pola sata, ubacite u hladnu pećnicu, zatim ju namjestite na 175 stupnjeva. Pecite 30 do 35 minuta, zatim prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći na istoj temperaturi još 20 minuta.
Pečenje i posluživanje :
11. Ohladite i poslužite
Rastopite maslac te njime premažite vruću makovnjaču i orahnjaču. Ostavite da se ohladi, zatim pospite šećerom u prahu i poslužite.