Volimo jela koja nas ugriju kad vani zahladi. Jedno od tih su tradicionalne zapečene krpice sa šunkom. Kuhanu tjesteninu pomiješali smo sa šunkom, prženim lukom i začinima, složili u pekač, prelili mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka te zapekli u pećnici.
Sastojci:
Krpice:
300 g glatkog brašna
3 jaja
½ žličice soli
Voda, po potrebi
Šunka:
10 g maslaca
200 g kuhane šunke
1 glavica luka
2 žlice ulja
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Preljev:
3 jaja
200 ml mlijeka
200 ml domaćeg kiselog vrhnja
Sol, po ukusu
Muškatni oraščić, po ukusu
Priprema:
Krpice:
1. Zamijesite tijesto
U posudu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, promiješajte pa dodajte jaja i nekoliko žlica vode. Umijesite glatko tijesto, ako je tijesto premekano, dodajte brašna. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga krpom i pustite kratko da odstoji.
2. Izrežite krpice
Tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte što tanje možete. Pobrašnite razvaljane komade tijesta i složite ih jedne na druge. Oštrim nožem izrežite deblje trake koje narežite na kvadratiće, odnosno krpice.
3. Skuhajte krpice
Zakuhajte velik lonac vode i dobro posolite. Ubacite krpice i kuhajte ih oko 5 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Izvadite ih, isperite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijede.
Šunka:
4. Nasjeckajte sastojke
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu u kojoj ćete peći jelo premažite maslacem. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Nasjeckajte šunku na kockice 0,5×0,5 cm.
5. Pržite luk i šunku
U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i pržite ga uz miješanje do zlatno smeđe boje. Pred kraj dodajte šunku i još kratko pržite. Maknite s vatre i pomiješajte s kuhanim krpicama. Posolite i popaprite te rasporedite po pripremljenom pekaču.
Preljev:
6. Pripremite preljev
U srednje velikoj posudi umutite jaja, vrhnje, mlijeko, sol i muškatni oraščić. Prelijte smjesu preko krpica i stavite u pećnicu na 20-30 minuta.
7. Poslužite
Izvadite iz pećnice, ostavite 10 minuta da se ohladi i poslužite.