Projekt AgroCroatica 2024, organiziran od strane udruge IAAS Hrvatska, okupio je studente agronomije i srodnih znanosti iz Hrvatske, Grčke, Mađarske, Kine i Laosa u šestodnevnoj avanturi istraživanja poljoprivrednog potencijala Gorskog kotara i otoka Krka. Cilj projekta bio je promovirati ruralna područja te potaknuti mlade stručnjake na razmišljanje o važnosti održivog razvoja i očuvanja tradicije kroz suvremene inovacije.

Prvog dana, u Lokvama smo se upoznali s djelovanjem Lokalnih akcijskih grupa (LAGova), koje igraju ključnu ulogu u poticanju lokalnog razvoja, a bili smo smješteni u nastavno-pokusnom objektu Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zalesini, gdje smo druženje nastavili tijekom Trade Fair-a, uživajući u domaćim specijalitetima, među kojima je posebnu pažnju privukao gulaš od divljači.

Drugi dan posjetili smo Staru Sušicu, gdje smo obišli Centar za preradu voća, saznali kako se proizvode sokovi, ocat i alkoholna pića te kako Centar pomaže lokalnim poljoprivrednicima. Zatim smo u Centru velikih zvijeri doznali zanimljivosti o risu, vuku i medvjedu, što je izazvalo veliko zanimanje među studentima. Popodne smo posjetili obrt Borovnica pokraj Fužina, gdje smoiz prve ruke vidjeli uzgoj bobičastog voća i razmijenili iskustva s lokalnim poljoprivrednicima.

Treći dan donio je posjet Rijeci, gdje smo obišli craft pivovaru Morčić, poznatu po svojim APA, IPA i stout pivima. Vlasnik, Elvio Kalčić, inspirirao nas je pričom o svojoj karijeri i transformaciji hobija u uspješan posao. Nakon degustacije piva, nastavili smo dalje na predavanje o aromama i senzorskim analizama vina, piva i meda koje je održao profesor Tomislav Pavlešić. Iako je vrijeme bilo kišovito, put nas je dalje vodio prema otoku Krku, gdje smo se smjestili u Baškoj.

Četvrti dan bio je posvećen vinogradima i lokalnim proizvodima Vrbnika. Obišli smo vinarije Katunar i Gospoja, gdje smo degustirali vrhunska vina poput žlahtine i plavca malog, te lokalni pršut. Nažalost, zbog lošeg vremena nismo imali priliku posjetiti plantažu KuSshh, ali je vlasnica, Monika Kovač, bivša košarkašica, predstavila svoje likere, maslinovo ulje i prirodnu kozmetiku u vinariji, čime nas je oduševila svojom poduzetničkom pričom i kvalitetnim proizvodima.

Peti dan bio je obilježen posjetom OPG-u Magriž u Krku, gdjese proizvode sir, vino i maslinovo ulje. Imali smo priliku kušati tradicionalno proizvedene sireve i naučiti o autohtonim sortama i proizvodnim tehnikama. Nakon toga obišli smo uljaru u kampu Bor, gdje smo saznali više o proizvodnji maslinovog ulja te kušali nekoliko različitih sorti. Slobodno vrijeme proveli smo istražujući grad Krk, uživajući u njegovim povijesnim znamenitostima.

Zadnji dan projekta bio je rezerviran za posjet destileriji Lynx u Gorskom kotaru. Vlasnici, bivša IAAS-ovka Maja i naš profesor Marin Mihaljević Žulj, pričali su o proizvodnji gina i drugih autohtonih pića. Degustirali smo različite vrste gina i biljne likere te prvi isprobali njihov novi proizvod – teranino. Ovaj posljednji dan bio je savršen zaključak projekta, u kojem su studenti imali priliku razmijeniti iskustva i steći nova znanja.