I svaki put kada analitičari očekuju korekciju naniže, cijene ponovno rastu. Nekim promatračima sada nedostaju objašnjenja za ovaj najdulji rast cijena svih vremena.

Možda i zato što se radi o čitavom kompleksu uzroka i posljedica koji stalno dižu cijene: kineska glad žitarica , ruske carine , južnoamerička La Nina, veliki neuspjesi uroda u SAD-u, poremećeni lanci opskrbe, panično kupovanje i nove zalihe zbog galopirajuće hrane inflacija u mnogim zemljama i još mnogo toga.

Možda se čak suočavamo i s novim super ciklusom poljoprivrednih cijena – kako predviđaju robni analitičari velike banke Goldman Sachs i drugi analitičari. Može biti dobro s poljoprivrednicima.

U svakom slučaju, u srijedu su cijene žitarica na terminskom tržištu u Parizu porasle na rekordne razine koje već dugo nisu dosegnute. Europska pšenica trgovala se po cijeni od 245 eura po toni prvi put od svibnja 2013., a novi usjev porastao je na 203 eura po toni.

Cijene uljane repice još su veće skočile na 485 eura tona i time na razinu koja je zadnji put viđena u listopadu 2012. godine. U Kanadi je žetva uljane repice ovog tjedna čak dosegla novi rekord u povijesti – jer 6 mjeseci prije nove berbe gotovo da i nema robe na tržištu.

Europske cijene kukuruza popele su se na 230 eura po toni, što je razina posljednji put viđena u veljači 2013. Slična je priča bila i u SAD-u – gdje su cijene soje prednjačile u porastu i skočile dvoznamenkasto na 1440 centi po bušelu – najvišu cijenu od svibnja 2014. Cijene pšenice i kukuruza slično su strmo porasle u Chicagu.

Prezimljavanje i šteta od hladnoće u SAD-u

Cijene pšenice nedavno su dobile veliku podršku od hladnoće u SAD-u . Analitičari strahuju od znatne štete u zimskom periodu – a trenutno praćenje usjeva od strane američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) također pokazuje značajan pad zaliha u dobrom stanju.

Procjene stanja ozime pšenice pale su u veljači u Kansasu, državi s najvećim uzgojem, ali i u drugim državama pšenice koje je pogodilo arktičko zahlađenje, izvijestilo je u ponedjeljak USDA. Sjedinjene Američke Države su drugi najveći izvoznik pšenice u svijetu nakon Rusije i odmah uz EU.

USDA je objavila posljednju nacionalnu ocjenu ozime pšenice za 2020. u studenom. Tada je 46 posto usjeva bilo u dobrom do vrlo dobrom stanju. Tijekom zime, USDA objavljuje samo mjesečna izvješća za odabrane države. Mjesečna izvješća o napretku žetve neće biti dostupna do travnja.

USDA trenutno ocjenjuje 40% uroda ozime pšenice u daleko najvećoj rastućoj državi, Kansasu, u dobrom do izvrsnom stanju, nakon 43% u prethodnom mjesecu. Prije godinu dana, međutim, samo je 35 posto uroda u Kansasu ocijenjeno dobrim do vrlo dobrim.

Ocjena ozime pšenice u ključnoj državi Oklahoma također je opala, ali se poboljšala u Južnoj Dakoti, Coloradu i Montani. Poljoprivrednici u Kansasu, Oklahomi i Teksasu uglavnom uzgajaju tvrdu crvenu zimsku pšenicu, najvažniju američku pšenicu – također za izvoz.

U Teksasu i drugim državama, prošlotjedne zimske oluje donijele su ekstremnu hladnoću pšenici, ali uzgajivači još uvijek procjenjuju njihovu štetu, stoji u izvješću USDA.

Ukrajina uvozi soju – Brazil također ima problema s kukuruzom

Ukrajina – zapravo i sama izvoznica soje – ove godine prvi put uvozi soju. Brazil će Ukrajini isporučiti 51.600 tona soje brazilskog porijekla. Dileri to izvještavaju. Žetva soje u Ukrajini 2020. pala je za oko 25 posto na 3,4 milijuna tona, a konzultantska kuća APK-Inform objavila je da se izvoz povećao s 2,63 milijuna u 2019./20. na 2 milijuna tona u sezoni 2020./2020. 21 će se vjerojatno smanjiti.

Međutim, obilne oborine trenutno ometaju žetvu u brazilskom pojasu soje. Oni također otežavaju sjetvu za enormno važnu (drugu) berbu kukuruza. Analitičari kažu da bi Brazil ove sezone mogao proizvesti izuzetan urod od 108,2 milijuna tona kukuruza jer poljoprivrednici masovno proširuju zasad zbog visokih cijena žitarica. Prema istraživanju, površina kukuruza mogla bi narasti za oko milijun hektara na 19,4 milijuna hektara.

Međutim, veći dio drugog brazilskog uroda kukuruza sada će vjerojatno biti posijan izvan idealnog okvira. To bi moglo smanjiti ukupnu proizvodnju. Uostalom, druga berba kukuruza ove godine činit će 80 posto ukupne brazilske proizvodnje kukuruza. To bi uvelike potaknulo proizvodnju i učinilo Brazil konkurentnijim SAD-u na izvoznim tržištima.

Porast sirove nafte također pokreće cijene uljarica

Porast na tržištima uljarica još više potiče potražnju, izvještavaju analitičari, pri čemu svi žele zgrabiti dionice prije nego što cijene još porastu. To se očito odnosi i na soju kao i na repicu.

Cijene kukuruza također su nastavile rasti jer padaline odgađaju brazilsku žetvu soje, odgađajući sadnju ključne druge kulture u zemlji (ozimi kukuruz/Safrina). “Očito sada postoje neka uska grla u opskrbi”, rekao je analitičar u srijedu.

Tržište također gleda na druge robe kao što je sirova nafta . Ako cijene nafte nastave rasti, to će podržati kompleks žitarica i uljarica. Cijene soje su se popele na najvišu razinu u posljednjih 6,5 godina. Budućnosti kanadske repice dosegle su novi rekord u ponedjeljak, dok je repica Matif dosegnula najvišu razinu u gotovo osam godina.

Rastuće cijene sirove nafte, koje također značajno poboljšavaju marže za biogoriva na bazi biljnog ulja i pooštravaju zalihe, uvelike su podržale rast uljarica i ulja od soje do palminog ulja, kažu analitičari. Trgovci također prijavljuju moguća oštećenja od hladnoće u dijelovima Rusije.

Agroheute