Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem su tromjesečju ove godine pale za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom su cijene biljnih proizvoda pale za 3,1 posto, a cijene stočnih proizvoda za 0,5 posto.

Na pad cijena biljnih proizvoda utjecale su cijene proizvoda u skupinama žitarica, krmnog bilja, povrća, voća i vina. Podaci DZS-a pokazuju da su cijene žitarica u trećem tromjesečju ove godine pale za 5,6 posto prema istom razdoblju lani, krmnog bilja za 9,1 posto, povrća za sedam posto, voća za 6,4 posto te vina, za osam posto.

Istodobno su porasle cijene industrijskog bilja, za 18,2 posto te maslinovog ulja za 8,4 posto.

Među grupama proizvoda koje imaju najveći udio u stočarstvu najviše su pale cijene svinja, za 13,6 posto, dok su porasle cijene goveda, za 6,5 posto i mlijeka (kravljeg, ovčjeg i kozjeg), za 2,6 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u trećem tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim razdobljem pale su za 2,9 posto, na što je najviše utjecao pad cijena energije i gnojiva. Cijene energije su pale za 23,8 posto, a gnojiva za 15,6 posto.

Istodobno su porasle cijene stočne hrane, za 2,1 posto, sjemena i sadnog materijala, za 5,3 posto, sredstava za zaštitu bilja, za 7,4 posto te veterinarskih usluga, za 0,1 posto.