Za posip:

  • 10 žlica cimeta
  • 10 žlica šećara
  • 150 g maslaca

Za preljev:

  • 100 g sirnog namaza
  • 120 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca
  • 100 ml mlijeka

PRIPREMA:

  1. U toplom mlijeku u koje treba dodati 1 žlicu šećera rastvoriti i pomiješati kvasac. Pustiti da odstoji na sobnoj temeraturi 10-tak minuta dok se ne počne uzdizati.
  2. Pomiješati u većoj posudi brašno, ostatak šećera, sol, jaja i otopljeno 150 g maslaca. Dodati tada uzdignuti kvasac pa umijesiti dizano tijesto. Tijesto mora biti potpuno kompaktno i glatko. Pokriti ga i pustiti na toplom mjestu da se diže 30 minuta.
  3. Uzdignuto tijesto premjestiti na radnu površinu. Malo ga oblikovati rukama u veći valjak pa podijeliti na dva dijela.
  4. Svaki dio tijesta na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljati u pravokutnik debljine 6-7 mm. Premazati tijesto otopljenim maslacem pa ga ravnomjerno posipati cimetom i šećerom. Zarolati u roladu. Oštrim nožem rezati rolice debljine cca 1,5 cm. Rolice slagati u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje jednu do druge. Neka ne budu baš pregusto natiskane. Roladice možete peći i odvojeno jednu od druge u većem limu, samo imajte na umu da će se one tijekom pečenja malo ‘odrolati’, ali ako volite zapečeno i hrskavo tijesto učinite tako.
  5. Uključite pećnicu da se grije na 200 C i za to vrijeme pustite roladice da malo narastu.
  6. Pecite cinnamon rolls u zagrijanoj pećnici na 200 C 25 minuta.
  7. Dok se rolice peku, napravite preljev. Pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom u prahu i sirnim namazom. Na kraju polako ulijevajte mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete glatku masu. Ako je pregusto, slobodno dodajte još malo mlijeka.
  8. Pečene rolice sa cimetom prelijte pripremljenim preljevom i poslužite. Ako ne želite preliti sve, tada dio rolica premjestite u manju posudu pa ih onda zalijte. 
  9. Poslužite i uživajte svim osjetilima. Dobar tek!

Cinnamon rolls je prilično jednostavno napraviti ako ste iole skloni dizanim tijestima. Jer, osnova svega je naravno dizano tijesto koje se fino razvalja, posipa šećerom i cimetom, zarola, izreže na rolice i ispeče. No, ako kojim slučajem baš nikako niste tip koji će bez problema zamijesiti svoje dizano tijesto, onda si lijepo kupite u trgovini već gotovo razvaljano bilo koje dizano tijesto. Ima ih stvarno puno različitih. Evo, ja sam upravo ove rolice sa cimetom sa foki radila sa kupovnim tijestom za pizu! I ispale su super. Naravno da su cimet rolice puno bolje i ukusnije sa domaćim tijestom, ali eto i u ovoj kupovnoj varijanti mogu proći..

Zato, nemojte se obeshrabriti pričama o tome kako je za nešto ovako potrebno puno vremena i umijeća. Ako radite rolice sa domaćim dizanim tijestom naravno da će vam trebati malo više vremena. Jer, tijesto se mora prvo umijesiti, uzdignuti, pa tek onda razvaljati i peći. Dakle, sa svim tim računajte na 2 sata pripreme. No, ako kupite gotovo tijesto, gotovi ste za 45 min sa svime!

A ono što cinnamon rolls diže u preukusna nebesa je i preljev kojim se one preliju nakon pečenja. Preljev je turbo jednostavan: pomiješa se malo sirnog namaza, malo šećera i mlijeka te maslac. Ovim bi se preljevom rolice sa cimetom trebale samo prošarati, no ako preljeva napravite malo više i ako ih zalijete njime, još toplo pecivo upit će sve te fine okuse i dobiti ćete nešto stvarno neopisivo fino.