Trodnevni specijalizirani sajam poljoprivredne mehanizacije 8. Farm Show Osijek otvoren je danas (27. kolovoza 2021. godine) na prostoru Sportsko-zračne luke Osijek-Čepin.

Sajam organizira Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH čiji su članovi ovlašteni uvoznici i distributeri svih svjetskih brendova poljo-mehanizacije, koji su sada u Osijeku izložili najnovije modele strojeva i najnoviju tehnologiju u poljoprivredi.

Grad Osijek zajedno s Osječko-baranjskom županijom je pokrovitelj Sajma jer nam je u cilju jačanja poljoprivrede važno da se u Osijeku okupe najveći poljoprivredni proizvođači i distributeri poljoprivrednih strojeva – rekao je gradonačelnik Radić i pozvao građane da posjete Sajam i uvjere se u ponudu 40 izlagača najsuvremenije tehnike i tehnologije u poljoprivredi.

Osječko-baranjska županija su pravo mjesto gdje treba biti ovako veliki sajam s prikazom novih strojeva i modernih tehnologija jer se na području naše županije nalazi više od 200.000 hektara poljoprivrednih površina, pa naši proizvođači na jednom mjestu mogu vidjeti sve što im je potrebno. Županija se ne može uključivati u nabavu ovako velike mehanizacije, za što postoje nacionalna i sredstva EU, a županijske potpore su usmjerene prema malim proizvođačima i OPG-ovima. Upravo smo u postupku donošenja odluke o potporama u poljoprivredi za programsko razdoblje 2021.-2023. godine, a nakon sjednice Županijske skupštine bit će objavljeni javni pozivi. Sredstva su osigurana, a mjere su široke, od potpora malim poljoprivrednicima za osnivanje poljoprivrednih gospodarstava kako bi im pokrili trošak za mirovinsko i zdravstveno osiguranje preko mjera u sektoru stočarstva i drugih.