PREDSJEDNIK Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović je, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, rekao kako su od posljedica suše najviše nastradale proljetne kulture.

“Kukuruz, kukuruzna silaža gotovo da ne postoji. Neki poljoprivrednici su odlučili da neće ni skidati jer veći je trošak skidanje silaže dolje nego prinos na njemu. Krumpir je jako loš, soja, ali i voćnjaci bez obzira na navodnjavanje. Bit će jako neizvjesno”, istaknuo je.

“Nedostaju nam investicije u poljoprivredi”
Kad je riječ o navodnjavanju, rekao je da teško da ima ozbiljnije proizvodnje bez navodnjavanja, a navodnjava se tek 2.8 posto poljoprivrednih površina.

“Navodnjavamo one najdohodovnije i one koje se rade na malim površinama – povrtnjaci i sve više voćnjaci. Razlog je u tome što smo mi najmlađa zemlja članica EU i još nismo završili prvi ciklus okretanja, a neke starije članice su 3-4-5 ciklusa završili. Nedostaju nam investicije u poljoprivredi”, naglasio je Jakopović.

Na pitanje hoće li kao posljedica suše rasti cijene prehrambenih proizvoda, rekao je kako će cijene sigurno još u određenoj mjeri ići gore.

“Prvenstveno zbog pomanjkanja i smanjenja nekih kultura za ishranu ljudi i stoke. U susjednim zemljama počeli su rasprodavati stoku jer su vidjeli da nemaju dovoljno za prehraniti preko zime. Iz Like nas zovu da su 15. kolovoza počeli trošiti zimsku hranu. Pitanje je kako će pregrmjeti preko zime”, rekao je Jakopović.

“Gubici su preko milijardu kuna”
Dodao je kako se nadaju će vlada na isti način kako je prije dvije godine spašavala hotele i ugostiteljstvo sada pomoći poljoprivredi.

“Ako ostanemo bez poljoprivrede, to će imati dugoročne posljedice ne samo na taj dio gospodarstva nego multiefekt će biti u puno drugih stvari”, rekao je i istaknuo da su, prema prvim preliminarnim rezultatima, gubici u poljoprivredi preko milijardu kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime