Cijena hrane u svijetu na najvišim je razinama u posljednjem desetljeću, objavila je Agencija UN-a za hranu. No nama je dovoljno da odemo do najbliže trgovine i sve će nam biti jasno – hrana nikad nije bila skuplja. Hoće li biti i gore? Pa možda i hoće jer najavljuju se poskupljenja energenata, a to znači još skuplje voće, povrće i meso. Proizvodnja je sve neisplativija, mnogi naši poljoprivrednici i stočari još važu kako dalje? Hoće li, poskupe li energenti, odustati od proizvodnje istražio je Ivica Grudiček za emisiju Plodovi zemlje.

Međimurcima je provjeren i domaći proizvod – svetinja. Stoga ne čudi da je obitelj Herman potegnula iz petnaestak kilometara udaljene Belice do svog mesara.

Mesnica Ivice Vidovića nalazi se usred mjesta Poleve. Otvorio ju je u jeku krize, kad su brojni njegovi kolege ostajali bez posla i sreću tražili u inozemstvu.

  • Krenulo je s malom vitrinicom i s malim prostorom od 10 do 12 kvadrata i tu smo počeli domaće proizvode prerađivati. Stoka je tu z Međimurja, radimo s tvornicom stočne hrane – govori Ivica Vidović.

No stigla su nam neka olovna vremena – pandemija, zatvaranja, a trenutačno nam prijeti poskupljenje svega – od energenata do hrane. To će se, smatra Ivica, odraziti i na mesare.

Potrošači se poskupljenja pribojavaju, ali tvrde da samo pratimo svjetske trendove.

Naši su svinjogojci na koljenima – barem tako kaže jedan od posljednjih iz Hrženice. Nekada su ovdje bila brojna gazdinstva, tovila se junad, uzgajale svinje.

Našim svinjogojcima nije jasna računica zapadnih zemalja. Kupuju naš kukuruz pa nam prodaju – svoje meso. Kaže nam ironično gazda Damir Jagić iz Hrženice – “jeftinije mi je svinje hraniti sendvičima, nego kukuruzom”.

Ali trendovi su takvi pa će i naši poljoprivrednici prilagoditi svoje cijene tržištu. Povrtlari će uskoro na polja, a iako je Vlada zamrznula cijene gorivu, plavi dizel ali i umjetno gnojivo su preskupi- ističu.

I naši voćari s hrvatskog sjevera završavaju rezidbu. Boje se mraza, ovih temperaturnih oscilacija, ali i najavljenog poskupljenja. Kolike će i konačne cijene biti – vidjet ćemo za koji mjesec.

HRT