Kako bi sljedeća godina donijela obilje voća i zdrave voćke, jesen je vrijeme kada se temelji uspjeh. Bez obzira radi li se o maslinama, vinogradu ili voćnjaku, ovaj period zahtijeva pažljivu pripremu. Eksperti iz Plantella Unichem Agro-a ističu četiri ključne agrotehničke mjere koje će zaštititi biljke od bolesti, poboljšati kvalitetu tla i osigurati impresivne prinose.

1. Bakrena Zaštita: Branik Protiv Bolesti

Nakon berbe, prvi korak je temeljito čišćenje okoline stabala. Otpalo lišće, mumificirani plodovi i slomljene grane moraju se prikupiti i spaliti kako bi se smanjila količina patogena u tlu. No, to nije dovoljno. Jesensko prskanje bakrenim preparatima, poput Bio Plantella Bakra, ključno je za suzbijanje bolesti poput rogača šljive, monilije koštičavog voća, krastavosti ili kovrčavosti lišća breskve.

„Bakar djeluje preventivno i terapijski. Prvu aplikaciju radimo kad otpadne 20% lišća, a drugu nakon potpunog opadanja. Koncentracija varira od 20 do 25 grama na 10 litara vode, ovisno o vrsti voćke“, objašnja Milica Sekulić, stručnjakinja iz Plantella tima. Posebno je važno tretirati masline kako bi se spriječilo „paunovo oko“, bolest koja može uništiti cijeli budući urod.

2. Bijeli Premaz i Ljepljive Trake: Štit od Mraza i Štetnika

Zimske temperature i štetnici mogu ostaviti trajne posljedice na deblima voćaka. Rješenje je u dvostrukoj zaštiti: Bio Plantella Protekt bijeli premaz štiti koru od pucanja, mraza i lišajeva, dok ljepljive trake sprječavaju penjanje zimskog mrazovca prema mladim izdancima.

„Bijela boja reflektira sunčevu svjetlost, što usporava ranu vegetaciju u toplim zimskim danima. Premazujte deblo do prvih grana, a traku postavite 50 cm iznad tla prije nego lišće potpuno opadne“, savjetuje Sekulić. Ove mjere ne samo da štite stabla, već smanjuju potrebu za kemijskim intervencijama u proljeće.

3. Ranjenim Stablima Hitna Pomoc: Voćarski Vosk

Berba često ostavi posljedice u obliku ogrebotina ili polomljenih grana. Svaka rana je potencijalna ulazna točka za bakterije i gljivice. Zato se sve ozljede moraju premazati specijalnim voćarskim voskom (Bio Plantella Arbosan), koji ubrzava zarastanje i stvara zaštitni sloj.

„Čak i male pukotine trebaju pažnju. Ako se zanemare, mogu dovesti do gnjojenja ili smanjenja vitalnosti stabla“, upozorava Sekulić. Ova mjera posebno je važna kod mladih voćki, čija je kora osjetljivija.

4. Organska Gnojidba: Hrana za Tlo i Biljke

Jesen je idealno vrijeme za nadoknaditi nutrijente koje su voćke i vinogradi izvukli iz tla tijekom sezone. Korištenje organskih gnojiva, poput Plantella Organik serije, ne samo da obogaćuje tlo humusom već i poboljšava strukturu zemlje, čineći je propusnijom i plodnijom.

Za voćnjake preporuča se 1-3 kg gnojiva po stablu, ovisno o starosti i bujnosti krošnje. Maslinama i vinogradu potrebne su veće količine – do 2 tone po hektaru. „Plantella Organik za masline sadrži povećane količine kalija i kalcija, što pozitivno utječe na kvalitetu ulja i otpornost na sušu“, dodaje Sekulić.

Bitno je gnojivo ravnomjerno rasporediti po tlu i lagano ga zakopati, posebno u vinogradima nakon opadanja lišća. Ovakva gnojidba osigurava postupno otpuštanje hranjivih tvari, što je ključno za dugoročno zdravlje biljaka.

Savjet Stručnjaka: Ne Zanemarite Detalje

Iako su ove mjere temeljne, svaki voćnjak ima svoje specifičnosti. „Uvijek prilagodite količine gnojiva i intenzitet zaštite prema stanju tla, vrsti voćke i prošlogodišnjem prinosu“, naglašava Sekulić. Za savjete možete kontaktirati Plantella tim putem telefona 092 194 1694 ili e-maila info@plantella.hr.

Jesen je vrijeme ulaganja u budućnost voćnjaka. S pažnjom i pravim preparatima, svako stablo može postati priča o uspjehu.


Za više informacija posjetite plantella.hr ili pratite savjete stručnjaka na društvenim mrežama.