Kako bi sljedeća godina donijela obilje voća i zdrave voćke, jesen je vrijeme kada se temelji uspjeh. Bez obzira radi li se o maslinama, vinogradu ili voćnjaku, ovaj period zahtijeva pažljivu pripremu. Eksperti iz Plantella Unichem Agro-a ističu četiri ključne agrotehničke mjere koje će zaštititi biljke od bolesti, poboljšati kvalitetu tla i osigurati impresivne prinose.
—
1. Bakrena Zaštita: Branik Protiv Bolesti
Nakon berbe, prvi korak je temeljito čišćenje okoline stabala. Otpalo lišće, mumificirani plodovi i slomljene grane moraju se prikupiti i spaliti kako bi se smanjila količina patogena u tlu. No, to nije dovoljno. Jesensko prskanje bakrenim preparatima, poput Bio Plantella Bakra, ključno je za suzbijanje bolesti poput rogača šljive, monilije koštičavog voća, krastavosti ili kovrčavosti lišća breskve.
„Bakar djeluje preventivno i terapijski. Prvu aplikaciju radimo kad otpadne 20% lišća, a drugu nakon potpunog opadanja. Koncentracija varira od 20 do 25 grama na 10 litara vode, ovisno o vrsti voćke“, objašnja Milica Sekulić, stručnjakinja iz Plantella tima. Posebno je važno tretirati masline kako bi se spriječilo „paunovo oko“, bolest koja može uništiti cijeli budući urod.
—
2. Bijeli Premaz i Ljepljive Trake: Štit od Mraza i Štetnika
Zimske temperature i štetnici mogu ostaviti trajne posljedice na deblima voćaka. Rješenje je u dvostrukoj zaštiti: Bio Plantella Protekt bijeli premaz štiti koru od pucanja, mraza i lišajeva, dok ljepljive trake sprječavaju penjanje zimskog mrazovca prema mladim izdancima.
„Bijela boja reflektira sunčevu svjetlost, što usporava ranu vegetaciju u toplim zimskim danima. Premazujte deblo do prvih grana, a traku postavite 50 cm iznad tla prije nego lišće potpuno opadne“, savjetuje Sekulić. Ove mjere ne samo da štite stabla, već smanjuju potrebu za kemijskim intervencijama u proljeće.
—
3. Ranjenim Stablima Hitna Pomoc: Voćarski Vosk
Berba često ostavi posljedice u obliku ogrebotina ili polomljenih grana. Svaka rana je potencijalna ulazna točka za bakterije i gljivice. Zato se sve ozljede moraju premazati specijalnim voćarskim voskom (Bio Plantella Arbosan), koji ubrzava zarastanje i stvara zaštitni sloj.
„Čak i male pukotine trebaju pažnju. Ako se zanemare, mogu dovesti do gnjojenja ili smanjenja vitalnosti stabla“, upozorava Sekulić. Ova mjera posebno je važna kod mladih voćki, čija je kora osjetljivija.
—
4. Organska Gnojidba: Hrana za Tlo i Biljke
Jesen je idealno vrijeme za nadoknaditi nutrijente koje su voćke i vinogradi izvukli iz tla tijekom sezone. Korištenje organskih gnojiva, poput Plantella Organik serije, ne samo da obogaćuje tlo humusom već i poboljšava strukturu zemlje, čineći je propusnijom i plodnijom.
Za voćnjake preporuča se 1-3 kg gnojiva po stablu, ovisno o starosti i bujnosti krošnje. Maslinama i vinogradu potrebne su veće količine – do 2 tone po hektaru. „Plantella Organik za masline sadrži povećane količine kalija i kalcija, što pozitivno utječe na kvalitetu ulja i otpornost na sušu“, dodaje Sekulić.
Bitno je gnojivo ravnomjerno rasporediti po tlu i lagano ga zakopati, posebno u vinogradima nakon opadanja lišća. Ovakva gnojidba osigurava postupno otpuštanje hranjivih tvari, što je ključno za dugoročno zdravlje biljaka.
—
Savjet Stručnjaka: Ne Zanemarite Detalje
Iako su ove mjere temeljne, svaki voćnjak ima svoje specifičnosti. „Uvijek prilagodite količine gnojiva i intenzitet zaštite prema stanju tla, vrsti voćke i prošlogodišnjem prinosu“, naglašava Sekulić. Za savjete možete kontaktirati Plantella tim putem telefona 092 194 1694 ili e-maila info@plantella.hr.
Jesen je vrijeme ulaganja u budućnost voćnjaka. S pažnjom i pravim preparatima, svako stablo može postati priča o uspjehu.
—
Za više informacija posjetite plantella.hr ili pratite savjete stručnjaka na društvenim mrežama.




