U krizi smo s otpadom hrane gdje se 1/3 sve hrane gubi ili troši. Smanjivanje količine hrane koju trošimo nikada nije bilo važnije. *
Otpad hrane javlja se u cijelom opskrbnom lancu.
Gubitak i otpad hrane odnosi se na hranu namijenjenu prehrani ljudi koja se na kraju izgubi ili odbaci duž lanca opskrbe hranom. Točnije, gubitak hrane događa se tijekom proizvodnje hrane , na primjer tijekom berbe i proizvodnje, dok se otpad od hrane događa na malo i na razini potrošnje . Važno je napraviti ovu razliku jer pomaže u razumijevanju osnovnog uzroka problema.
Posljedice rasipanja hrane
Otpad hrane ima posljedice za naše gospodarstvo i okoliš. Gubitak hrane i otpad rezultiraju globalnim ekonomskim gubicima u iznosu od oko 870 milijardi eura godišnje. To u prosjeku iznosi 1200 eura po kućanstvu. Postoji sprega između sigurnosti hrane i rasipanja hrane, gdje se na nekim područjima proizvodi previše hrane, no 800 milijuna ljudi širom svijeta pothranjeno je . Procjenjuje se da bi hrana koja se trenutno troši u Europi mogla nahraniti 200 milijuna ljudi.
Na globalnoj razini, otpad od hrane odgovoran je za 6% emisija stakleničkih plinova , što se uspoređuje s milijardama tona metana, ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova koji se svake godine ispuštaju u atmosferu. Kao odgovor na to, Ujedinjeni narodi postavili su za cilj prepoloviti globalni otpad po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini i smanjiti gubitke hrane tijekom proizvodnje hrane.
EIT Food bavi se krizom zbog rasipanja hrane
Jedno od fokusnih područja u EIT Foodu su kružni prehrambeni sustavi i u okviru toga smo predani smanjenju gubitka hrane i otpada u lancu opskrbe hranom. Slavimo mnoge inovacije koje je stvorila i podržala naša nevjerojatna zajednica. Primjeri uključuju:
Inovativno označavanje hrane i dinamične cijene: Mimica Lab razvila je odgovarajuću naljepnicu koja potrošačima omogućava da shvate pravi rok trajanja proizvoda od hrane i pića. Wasteless je stvorio rješenje za optimizaciju smanjenja cijena hrane na temelju datuma isteka.
3D tisak hrane: Natural Machines stvorio je prvi svjetski 3D printer za hranu “Foodini”, koji može napraviti ukusnu hranu koristeći svježe sastojke, za ponovnu upotrebu ostataka.
Ušteda viška hrane tijekom COVID-19: COVID-19 katastrofalno je doveo do otpada hrane, jer su mnogi proizvođači hrane izgubili kupce, jer su kafići, restorani i hoteli bili prisiljeni zatvoriti. EIT Food surađivao je s poljoprivrednicima koji su imali viška povrća kako bi stvorio juhu pod nazivom ‘ Robin Food’ u socijalnom poduzeću enVie. Juha se potom dijelila ranjivim obiteljima putem banaka hrane i socijalnih namirnica.
Savjeti za smanjenje rasipanja hrane u kući
Iako postoje mnoge tvrtke koje rade na rješenjima za otpad od hrane, potrošači također mogu smanjiti otpad.
Planirajte obroke prije vremena – da biste kupili samo ono što vam treba.
Kupite ‘nesavršeno’ voće i povrće – i dalje će imati jednako dobar okus!
Koristite spremište hrane – iskoristite hladnjak i zamrzivač kako bi hrana duže trajala.
Budite inventivni s ostacima – prenamijenite hranu, a ne je odložite.
Koristite aplikacije za dijeljenje hrane – one vam mogu pomoći da odate neželjenu hranu i pronađete svježe i ukusne alternative.
Donirajte bankama hrane i skloništima – socijalna poduzeća i dobrotvorne organizacije uvijek trebaju hranu za darivanje. Uljepšajte nekome dan darujući hranu onima kojima je potrebna.