Sastojci
600 g tikvica
300 g krumpira
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
100 ml slatkog vrhnja
1,5 l vode
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice soka od limuna
Sol po ukusu
Papar po ukusu
Bučine sjemenke (po želji)
Priprema
1. Pripremite povrće
Nasjeckajte luk na kockice, češnjak protisnite, a tikvice narežite na manje komade. Krumpir operite, ogulite i narežite na manje kockice.
2. Pržite
Zagrijte ulje, na srednje jakoj, vatri pa dodajte luk, pržite 5 do 7 minuta dok ne omekša i lagano se ne karamelizira. U lonac stavite i češnjak te ga pržite 1 minutu.
3. Kuhajte
U lonac dodajte tikvice pa sve kratko popirjajte. Dodajte narezani krumpir, 1 l vode te soli i papar po ukusu. Kuhajte 25 – 30 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
4. Usitnite
Sklonite s vatre te pomoću štapnog miksera usitnite povrće.
5. Prokuhajte
Vratite na laganu vatru te po potrebi dodajte ostatak vode. Dodajte slatko vrhnje i limunov sok pa kratko prokuhajte.
6. Poslužite
Juhu poslužite i po želji posipajte bučinim sjemenkama.