Sastojci

600 g tikvica

300 g krumpira

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

100 ml slatkog vrhnja

1,5 l vode

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice soka od limuna

Sol po ukusu

Papar po ukusu

Bučine sjemenke (po želji)

Priprema

1. Pripremite povrće

Nasjeckajte luk na kockice, češnjak protisnite, a tikvice narežite na manje komade. Krumpir operite, ogulite i narežite na manje kockice.

2. Pržite

Zagrijte ulje, na srednje jakoj, vatri pa dodajte luk, pržite 5 do 7 minuta dok ne omekša i lagano se ne karamelizira. U lonac stavite i češnjak te ga pržite 1 minutu.

3. Kuhajte

U lonac dodajte tikvice pa sve kratko popirjajte. Dodajte narezani krumpir, 1 l vode te soli i papar po ukusu. Kuhajte 25 – 30 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. 

4. Usitnite

Sklonite s vatre te pomoću štapnog miksera usitnite povrće. 

5. Prokuhajte

Vratite na laganu vatru te po potrebi dodajte ostatak vode. Dodajte slatko vrhnje i limunov sok pa kratko prokuhajte.

6. Poslužite

Juhu poslužite i po želji posipajte bučinim sjemenkama.