Korištenje nitratnih gnojiva dodatno je ograničeno za velike dijelove poljoprivrednog zemljišta u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, što će sada vjerojatno drastično smanjiti prinose.

Iako su njemačke vlasti provele zabranu, to je u konačnici po nalogu Europske unije, koja tvrda da je to nastojanje da se smanji količinu dušika kako bi se uhvatila u koštac s ‘klimatskim promjenama’.

Ova ista politika je već izazvala kaos u Nizozemskoj.

Nizozemski poljoprivrednici ustali su u prosvjedu protiveći se vladinim ograničenjima emisija dušika kako bi se uskladili s Bruxellesom. Samo Danska, Irska, regija Flandrija u Belgiji i Nizozemska smiju premašiti 170 kilograma stajnjaka po hektaru, što je trenutna gornja granica EU-a.

Ali prema uvjetima koje je dogovorio ministar poljoprivrede u odlasku, izuzeće će prestati 2026. godine i utjecati na približno 18.000 farmi u Nizozemskoj, koja rasipa više stajnjaka po poljima od drugih zemalja EU-a.

Poljoprivredna gospodarstva pogođena odlukom moći će se prijaviti samo za pomoć od 10.000 eura, za koju je i Staghouwer priznao da neće biti dostatna za pokrivanje gubitaka, dodajući da to “nije lijepa poruka” poljoprivrednicima.

Zelena agenda

Sada se pritisak proširio i na Njemačku, prisiljavajući poljoprivrednike da koriste 20 posto manje gnojiva.

Njemački novinski list Bild izvijestio je da trećina ukupnog iskoristivog poljoprivrednog zemljišta u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji potpada pod ovo novo ograničenje. Sve ovo dešava se dok se svijet suočava s neviđenom prehrambenom krizom, ‘višestrukom gladi’ koju predviđa UN.

“To znači pad prinosa, a kvaliteta proizvoda će patiti!”

Gussen je dodao da postoji “veliko ogorčenje” među poljoprivrednicima koji vide da će njihova dobit ozbiljno patiti.

Druge savezne države u zemlji također bi uskoro mogle biti prisiljene smanjiti upotrebu gnojiva od strane poljoprivrednika.

Poljoprivrednici su se mjerama opirali nebrojenim prosvjedima.

U kolovozu je skupina nizozemskih farmera svojim traktorima blokirala ulaz u tvornicu papira u znak protesta protiv “dvostrukih standarda” globalne zelene agende.

Poljoprivrednici su u srijedu blokirali ulaz u tvornicu papira Perenco u istočnoj Nizozemskoj u znak prosvjeda protiv očitog dvostrukog licemjerja vladine zelene agende.

Tvornica papira nije podlijegala točnim zahtjevima za emisiju dušika koji su trenutno nametnuti poljoprivrednicima od strane premijera Marka Ruttea. Farme u Nizozemskoj prisiljene su smanjiti svoju proizvodnju dušika za 70 do 95 posto do 2030. kako bi se uskladile s programom Natura2000 Europske unije.