Njemačka će zabraniti masovno klanje jednodnevnih muških pilića, prema nacrtu zakona koji je potpisala vlada. Kritičari međutim kažu da nova mjera nije dovoljno dalekosežna da bi zaštitila dobrobit životinja.

Njemačka će zabraniti klanje jednodnevnih muških pilića počevši od 2022. godine, postajući prva zemlja koja je to učinila, prema nacrtu zakona koji je Vlada potpisala u srijedu. 

Pileće farme širom svijeta tradicionalno kolju muške piliće milijunima, ali njemački farmeri morat će prestati s tom praksom. Umjesto toga, morat će se služiti tehnologijom kako bi spriječili da se muški pilići uopće rode, identificirajući spol životinje prije nego što se izlegla.

Geflügelfarm

U kasnijoj fazi tranzicije, od početka 2024. godine, bit će dopuštene samo metode korištene mnogo ranije u procesu inkubacije, s ciljem osiguravanja da embriji ne osjećaju bol.

Samo u Njemačkoj godišnje se ubije oko 45 milijuna muških pilića u praksi koju zagovornici dobrobiti životinja nazivaju “usitnjavanjem pilića”. Pilići se izbacuju ubrzo nakon izlijeganja, jer ne mogu snijeti jaja i nisu prikladni za proizvodnju mesa, što znači da uzgoj ne bi bio ekonomski isplativ. 

Njemački Savezni upravni sud presudio je 2019. da zabrinutost za dobrobit životinja prevladavaju ekonomske interese poljoprivrednika koji se žele baviti usitnjavanjem pilića i proglasio je takvu praksu dopuštenom samo u prijelaznom razdoblju.

Unatoč potezu za zabranu te prakse, zagovornici i kritičari pozvali su na dalekosežnije mjere. 

“Ovo ne može biti rješenje”, rekao je Olaf Bandt, predsjednik Njemačkog udruženja za zaštitu okoliša i prirode. “Potrebno nam je dugo prestrukturiranje stočarstva – prema sustavu koji ne razvrstava životinje jer su očito beskorisne.”

Potrebno je, rekao je, dosljedno se oslanjati na piliće dvostruke namjene ili one koji se koriste za proizvodnju jaja i mesa. Ministarstvo poljoprivrede međutim priznaje da takve kokoši nose manje i manje jaja.

Alternativno ubijanje embrija dok su u jajetu, farmeri također mogu uzgajati muške piliće uz kokoši – što rezultira nižom maržom dobiti ili višim troškovima proizvoda od peradi. 

Martin Rücker, izvršni direktor organizacije za zastupanje potrošača Foodwatch, ponovio je Bandtova stajališta. “Svatko tko želi dobrobit životinja mora stati na kraj ludilu okrutnosti prema životinjama kokoši visokih performansi”, rekao je. 

Čak i ako je praksa ubijanja pilića u Njemačkoj zabranjena, “ovo neće apsolutno ništa promijeniti u nepodnošljivoj patnji kokoši nesilica”, rekao je Rücker. 

Parlamentarna supredsjedateljica Stranke ljevice Amira Mohamed Ali također je rekla da nove mjere ne idu dovoljno daleko. “Muški pilići moraju biti uzgajani i pod pristojnim uvjetima”, rekla je