CIJENE pšenice oštro su porasle danas nakon što je Rusija obustavila sudjelovanje u inicijativi koja je jamčila siguran izvoz žitarica preko Crnog mora, rekli su trgovci. Na Čikaškoj burzi cijene pšenice porasle su u terminskim ugovorima za 3.4 posto, na 6.84 dolara po bušelu.

Porasle su i cijene kukuruza, za dva posto, na 5.16 dolara po bušelu.

Rusija obustavila sudjelovanje u važnom sporazumu o žitaricama

Okidač za rast cijena bila je objava Rusije o obustavi sudjelovanja u inicijativi koja je jamčila siguran izvoz žitarica i gnojiva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, prema sporazumu Rusije, Ukrajine i Turske postignutom u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda.

Sporazum je sklopljen na 120 dana i produljen je za još 120 dana u studenome prošle godine te za još 60 dana u ožujku. Istekao je danas, uz objavu Rusije da odredbe koje su se ticale njezinog izvoza nisu ispoštovane.

Od početka kolovoza prošle do 10. srpnja ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvijestio je UN prošli tjedan.

Najviše je žitarica izvezeno u Kinu, gotovo osam milijuna tona. Slijede Španjolska i Turska sa šest odnosno 3.2 milijuna tona. Među pet glavnih uvoznika svrstale su se još Italija i Nizozemska, s 2.1 odnosno dva milijuna tona žitarica.

Index.hr

Comments are closed.