Postoji tih nekoliko jela koja se tradicionalno pripremaju samo u hladnije dane, a jedno od njih je buncek, kiselo zelje i restani krumpir. Ovo mnogima omiljeno jelo nije komplicirano napraviti, a super je što se može pripremiti veća količina pa ga možete jesti podgrijanog i dva dana zaredom.

Buncek možete kuhati ili peći, a možete se koristiti kombinacijom obje metode – tada ispadne savršeno. Prvo operite cijeli komad i stavite kuhati u lonac napunjen vodom koju ste posolili. Dodajte jednu očišćenu glavicu luka, češnjak i papar u zrnu.

Nakon što proključa, smanjite vatru i kuhajte 60 do 90 minuta, ovisno o veličini komada. Ocijedite ga i posušite papirnatim ubrusom, a zatim ga stavite u posudu za pečenje i namažite svinjskom masti. Pecite otprilike pola sata na 220°C, dok kožica ne postane hrskava. Povremeno podlijevajte masnoćom u kojoj se peče. Kada je buncek već pri kraju, stavite kuhati krumpir u kori i za to vrijeme pripremite kiselo zelje.

Operite ga, ocijedite i stavite u jednu posudu. Narežite luk na sitne kockice i karamelizirajte uz dvije žlice otopljenog šećera na svinjskoj masti. Kada je luk gotov, dodajte zelje i miješajte. Nakon par minuta dodajte papar i kim, pa podlijte mlakom vodom ili temeljcem ako ga imate. Pirjajte na laganoj vatri dok kupus ne bude skroz mekan, savjetuju na Volim meso.

Osim dobrog krumpira, za restani je važno još nekoliko detalja. Ne dopustite da se krumpir nakon kuhanja ohladi do kraja. Ocijedite ga i ostavite samo par minuta, pa ogulite koru. Prije toga već popržite sitno sjeckan luk. Krumpir nemojte narezati u posudu s lukom već ga usitnite rukom kako biste dobili nepravilne komade.

Posolite ga, lagano pržite s lukom bez puno miješanja da se ne stvori kaša. Poklopite, ugasite vatru i ostavite da se lagano upari. To je to, sve je spremno za posluživanje.

Dobar tek!