“Sjetva kukuruza u Ukrajini bi mogla bi biti neizvjesna”, izjavio je novinar Iurii Mykhailov iz Kijeva za Successful Farming komentirajući aktualne događaje u toj europskoj zemlji u kojoj šesti dan traje oružani sukob.

Mykhailov vjeruje kako će se proljetna sezona normalno odvijati na zapadu zemlje gdje se, treba napomenuti, većinom uzgaja voće i povrće u plastenicima.

Dominantno ratarstvo
Ukrajinu nazivaju žitnicom Europe, a pored toga, ključna je za globalnu poljoprivredu. Naime, ona ima više od 41,5 milijuna hektara obradivog tla koje pokriva čak 70 posto čitave zemlje. Na najkvalitetniju crnu zemlju, poznatu kao černozem, otpada čak 25 posto. Kako piše, agweb, u 2020. je ukrajinski poljoprivredni sektor generirao oko 9,3 posto bruto domaćeg proizvoda. Ratarstvo dominira te čini 73 posto poljoprivredne proizvodnje.

Glavni usjevi u zemlji su suncokret, kukuruz, soja, pšenica i ječam. Globalno gledajući, ta je zemlja prva po uzgoju suncokreta. Prije ovog izvanrednog stanja, a prema procjenama Ministarstva poljoprivrede SAD-a, u sezoni 2021/22. očekivalo se rekordnih 17,5 milijuna tona te uljarice. Šesta je po proizvodnji kukuruza s također sada upitnom procijenjenom od rekordnih 42 milijuna tona. Šesto mjesto u svijetu zauzima i proizvodnjom ječma, sedmo uljane repice te deveto soje i pšenice.

Proizvodnja je prvenstveno podijeljena na dvije skupine – poljoprivredna poduzeća i kućanstva. Prva čini 55 posto BDP-a i sastoji se od 45.000 poduzeća. Drugu skupinu čini više od 4 milijuna kućanstava koja u prosjeku obrađuju po 1,23 hektara zemlje, čineći gotovo 45 posto BDP-a, podaci su Državne službe za statistiku Ukrajine.

Valja spomenuti da je do prošle godine ondje trajao moratorij na kupnju poljoprivrednog zemljišta. U srpnju je on ukinut te je zemljište dostupno za prodaju građanima i to do 247 hektara po pojedincu. Prema dosadašnjem planu, od 2024. godine, to će biti dozvoljeno i pravnim osobama koje će moći kupiti do 24.710 hektara.

Najviše izvoze kukuruz i suncokret
Udio poljoprivrede u izvoznim prihodima porastao im je s 26 posto u 2012. na 45 posto u 2020. godini kada je dostigao vrijednost od 22,2 milijarde dolara. Temelj je i dalje izvoz sirovina, uglavnom žitarica i uljarica. Suncokretovo ulje je drugi najveći izvozni proizvod nakon kukuruza, a vrijednost mu je 5,8 milijardi dolara ili 7,6 posto ukupnog izvoza. Također proizvodi značajne količine peradi, krmnih i stočnih usjeva, krumpira, šećerne repe te raznovrsnog voća i povrća.

Ove godine se predviđalo da će Ukrajina činiti 12 posto svjetskog izvoza pšenice, 16 posto kukuruza, 18 posto ječma i 19 posto uljane repice.