Bik u Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske (CRSH) mora svojim karakteristikama uvelike nadmašiti bikove koji se upotrebljavaju u prirodnom pripustu, osobito u libidu, spolnim refleksima i kakvoći sperme, mora davati fiziološki i morfološki normalnu spermu s natprosječnim preživljavanjem i plodnošću. Takvi rasplodnjaci na potomstvo prenose svoja pozitivna proizvodna svojstva: dobro zdravlje, brz rast i dobru iskoristivost hrane, tovnost, mliječnost, visok postotak mliječne masti i proteina”. Tako se prije šest godina reklamirao Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske d.o.o. iz Križevaca, tvrtka osnovana još 1948., najstarija specijalistička ustanova za suzbijanje spolnih zaraznih bolesti putem umjetnog osjemenjivanja, kroz koju je prošlo više od 700 bikova, među kojima i neki najviše svjetske kvalitete, koji mogu osjemeniti i do 20.000 krava godišnje. No CRSH je od 2017. godine u stečaju, a ovih dana donose se rješenja o rasprodaji njegovih nekretnina. Sve je bilo na bubnju. O svemu što se posljednjih desetak godina događalo u toj tvrtki mogla bi se napisati knjiga.

Tipična hrvatska priča Nakon što je u svibnju 2017. godine Trgovački sud u Varaždinu proglasio stečaj, pozvani su vjerovnici da prijave svoje tražbine. Tvrtka je, uz ostalo, bila i vlasnik nerasta koji se koriste za proizvodnju sjemena, a oni su, kao i sva ostala imovina stečajnog dužnika, dani u zakup. Tako je u jednom od izvješća stečajnog upravitelja navedeno da je jedan nerast ozlijedio nogu i da se unatoč liječenju nije oporavio. Uginuo je, a stečajna imovina se time smanjila. Prema procjeni imovine koju je obavila ovlaštena tvrtka, u Centru je bilo sjemena nerasta u vrijednosti čak 2,5 milijuna kuna.
Uspjeli su uzgojiti i bika Winnora koji je slovio kao najbolji simentalac na svijetu. Do 10. kolovoza 2017. priznate su tražbine prvog višeg isplatnog reda u iznosu od 4.185.336 kuna i drugog višeg isplatnog reda u iznosu od 103.002.212 kune. Prijavljena su razlučna prava od strane vjerovnika B2 Kapital d.o.o. u iznosu od čak 21,5 milijuna eura (!), te Ministarstva financija koje potražuje četiri milijuna kuna. B2 Kapital je, inače, tvrtka za otkup i upravljanje potraživanjima. Potkraj kolovoza ove godine završila je i treća elektronička javna dražba za prodaju nekretnina koju je vodila Fina.

Kako tvrtka u stečaju ostvaruje prihode iz zakupa nekretnine u Vukovini, troškovi stečajnog postupka se, napomenuo je, redovito podmiruju. Namirenja razlučnih vjerovnika nije bilo, obveze za plaću radnicima koje su nastale za rad u otkaznom roku nakon otvaranja stečajnog postupka su podmirene, no dosad nije bilo namirenja stečajnih vjerovnika. Nakon unovčenja nekretnina, započet će se s prodajom pokretnina, najavio je Đuričin. Propast te nekad u europskim razmjerima ugledne tvrtke jedna je od, moglo bi se reći, tipičnih hrvatskih postprivatizacijskih priča. Nakon što je država odlučila privatizirati tvrtku, jedan od vlasnika postale su 2004. godine Mesnice Fiolić, u vlasništvu bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića koji je kupio gotovo 32 posto udjela. Udio je kasnije povećavao.

Skraćeni stečajni postupak U planu za restrukturiranje iz 2016. tadašnja direktorica navodi da je tvrtka posljednjih godina zbog visoke zaduženosti zapala u probleme s poslovanjem, pa je pokrenut postupak predstečajne nagodbe koji nije dobro završio. U trenutku pokretanja predstečajne nagodbe, tvrtka je imala blokiran račun. Nakon proglašenja stečaja, na istoj je adresi osnovana tvrtka Novi centar za reprodukciju, kojoj je na čelu bila ista direktorica iz CRSH-a, no i ta se nova tvrtka našla u problemima. Trgovački sud u Bjelovaru u skraćenom je stečajnom postupku konstatirao da dug iznosi 421.359 kuna, pa je pozvao Fiolića, kao osobu ovlaštenu za zastupanje, da podnese sudu javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza. U travnju prošle godine proveden je i skraćeni stečajni postupak jer, pokazalo se, nije bilo imovine koja bi ušla u stečajnu masu. CRSH se vukao i po kaznenim sudovima. Bivši direktor i njegova suradnica optuženi su za – krijumčarenje sperme. Teretilo ih se za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, preciznije, da su oštetili Fiolićevu tvrtku za gotovo četiri milijuna kuna jer su 2011. godine proizvodili bikovu spermu u većim količinama nego što je navedeno u dokumentima koje su prikazivali na carini. Bikova sperma se, navodno, švercala u Srbiju.

www.vecernji.hr