Kosor i Polančec sa prosvjednicimaSvi su poljoprivrednici na traktorima napustili prostor ispred zgrade ministarstava poljoprivrede i gospodarstva i na putu su prema svojim kućama, a zadnji su, oko 16 sati, otišli ratari.
”Ratari su naime nezadovoljni rezultatima pregovora jer su inzistirali da se riješi pitanje cijene pšenice, traže cijenu od 1,25 kuna po kilogramu, te 2,50 kuna za uljanu repicu’‘, istaknuo je Stjepan Kunovec iz Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske.
Najavio je da će predstavnici ratara u ponedjeljak doći u Ministarstvo poljoprivrede na najavljeni sastanak povjerenstva za ratarske kulture, na kojem će se razgovarati o cijeni pšenice, a ako ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi najavljuju poziv za blokadu lokalnih prometnica.

Rezultati gotovo petosatnih pregovora predstavnika Vlade i pregovarača izazvali su nesuglasica među samim prosvjednicima, glasne i žustre prepirke, nadvikivanja što dalje napraviti, prekinuti ili nastaviti prosvjed.
Naime, nakon što su izvijestili da je većina toga dogovorena i unatoč pozivima i potpredsjednika Vlade Jadranke Kosor i Damira Polančeca, te pregovarača da se prosvjed prekine, nezadovoljstvo su vrlo glasno iznijeli posebice ratari koji su negodovali što nisu riješena pitanja vezano uz pšenicu i njenu cijenu.
U pregovorima predstavnika Vlade i prosvjednika dogovorena je zaštitna cijena mlijeka od 2,20 kuna po litri, pregovori s HBOR-om i poslovnim bankama o reprogramu ‘poljoprivrednih’ kredita, kredita za kapitalna ulaganja i kredita za nabavu osnovnih sredstava, pokretanje uvođenja mjere privremene zabrane uvoza mliječnih prerađevina, prije svega sira, kao i isplata poticaja za ratarske kulture do zakonom određenog maksimalnog iznosa.
‘Dinamika isplate tih poticaja će se dogovoriti”, kazao je Polančec.
Razgovori predstavnika Vlade i predstavnika prosvjednika počeli su oko 9 sati, završili oko 13,30 sati, a do 16 sati svi prosvjednici koji su došli u Zagreb s oko 300 traktora krenuli na put prema svojim kućama.
Izvor: Net.hr