Ako ste za jedan brzi i osvježavajući desert, tada je raffaello cheesecake sa keksom pravi stvar za vas! Ovo je kolač ili torta bez pečenja i prilično je brzo gotova. Podloga su joj keksi pomiješani sa maslacem, krema je kombinacija krem sira i šlaga uz dodatak kokosovog brašna i keksa. A onaj najljepši završni dio koji vidite na fotkama je prefini karamel preljev.
Iako je raffaello cheesecake kolač koji idealno paše u ljetnim vrućinama jer se stvarno brzo priprema i nećete se previše uznojiti pripremajući ga, budite sigurni da će vam nepce biti zahvalno na ovim zalogajima u bilo koje doba godine.. Tako će npr. svečani Božić ili Uskrs biti ljepši uz ovakvu tortu ljepoticu, i na kraju, zašto je ne uvrstiti na listu božićnu količi kao nešto lagano i novo?!
Raffaello cheesecake sa keksom okusom jako podsjeća na čuveni Raffaello desert, no keks u drugom dijelu kreme je ono što je meni najbolje u ovoj torti. Ustvari, kombinacija svega je upravo savršena! I zato ne čekajte i što prije napravite svoj primjerak ovog slatkog savršenstva.
POTREBNO:
Za podlogu:
- 300 g keksa (Mcvities, plazma, petit beure…)
- 180 g maslaca
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 500 ml vrhnja za šlag
- 60 g kokosa
- 60 g mljevenog keksa
Za karamel preljev:
- 6 žlica kristal šećera
- 3 žlice kiselog vrhnja
I još:
- 250ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
- Za podlogu pomiješati mljevene kekse sa otopljenim maslacem. Natiskati dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24 cm.
- Za kremu umiksati vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Dodati šlag u krem sir pa dobro sjediniti mikserom. Masu podijeliti na dva dijela.
- U jedan dio dodati kokos, u drugi dio dodati mljeveni keks.
- Na utiskanu podlogu složiti prvo kremu sa kokosom, a odmah potom kremu sa keksom. Preko svega premazati tučeno vrhnje za šlag. Pospremiti u hladnjak dok pripremate karamel preljev.
- Za karamel preljev otopiti u maloj posudi šećer dok ne postane potpuno tamne karamel boje. Nemojte ovo raditi na jakoj vatri kako vam šećer ne bi zagorio prilikom otapanja. Na tako dobiveni karamel staviti 3 žlice kiselog vrhnja pa uz miješanje na laganoj vatrici pustiti da se svi kristalići karamela otope. Prohladiti do sobne temperature uz povremeno miješanje.
- Karamel preljev staviti u vrećicu za ukrašavanje ili u običnu vrećicu za zamrzavanje. Odrezati vrećici jedan vrh pa uz pririskanje prstima istisnuti preljev preko torte u kružnim spirlnim trakama. Tada uzeti jednu čačkalicu pa od sredine povlačiti poteze prema van i obrnuto kako bi se dobio lijepi uzorak kakav možete vidjeti na fotkama.
- Sve skupa još dobro prohladiti i poslužiti.
Dobar tek!