Nakon obilja rajčica i kuhanja raznih umaka i šalša, na red dolaze i paprike koje se tijekom rujna zacrvene u vrtu. Osim što ih za zimu pripremamo u raznim kombinacijama s rajčicom poput pindžura, spremamo i ajvar.

Možete raditi razne i vrlo ukusne kombinacije osim one osnovne (paprika, patlidžan i češnjak) pa čak i s butternut tikvom umjesto patlidžana što je vrlo ukusna kombinacija. Tajna izvrsnog ajvara je ipak tradicionalna kombinacija paprike i patlidžana. Najbitnija stvar je da su usitnjeni na aparatu za mljevenje mesa. Tako ajvar dobiva onu dobru strukturu koja ga čini izvrsnim ajvarom.

Recept za ajvar:
✦5 kg mesnatih paprika (rog paprika, babura)
✦1 kg patlidžana
✦7 i pol dcl suncokretovog ulja
✦5 češnja češnjaka (po želji)
✦malo celerovog lišća
✦žlica soli (po želji)
✦0,5 – 1 dcl crvenog vinskog octa (po želji)
✦ljute papričice ili ljuta mljevena začinska paprika (po želji)  

Priprema:

Koristite za ajvar rog paprike i babure. Da bi ajvar imao pravu aromu, paprike možete ispeći i vani na dimu ili vatri. Međutim, ako nemate druge mogućnosti, ispecite ih u pećnici. Potrebno ih je dobro ispeći da im kora pougljeni te se onda stavljaju u zdjelu s poklopcem da tamo još omekšaju. Tako ispečene paprike se lako gule.

Paprike možete peći cijele – pa ih okretati, ili ih prije očistiti, narezati, pa peći samo s vanjske strane. Patlidžan oguljen i narezan na ploške ispecite na malo ulja u pećnici. Pripremite i ogulite češnjak.


Zatim slijedi mljevenje na aparat za mljevenje mesa. I ovo je obavezno za dobar ajvar, jer s blenderom ili štapnim mikserom nećete dobiti tu karakterističnu finu teksturu. Počnite s paprikama i između dodavajte češnjeve češnjaka, a za kraj mljevenja ostavite patlidžan. Na kraju slijedi prženje, stavite prvo ulje, pa sve sastojke i pržite barem 1 sat uz stalno miješanje.

Staklenke dobro operite. Prije samog punjenja zagrijte ih u pećnici (ili istovremeno perite u perilici da budu i vruće i čiste dok počnete s punjenjem). Poklopce obavezno stavite nove i prije ih iznutra pobrišite s alkoholom. Dok spremite sve u staklenke, još sve pokrijte krpom da se polagano ohladi i to je to. Možete sve pospremiti na mjesto gdje držite zimnicu. Ne trebate konzervanse, dobro pripremljena zimnica može bez konzervansa trajati i više od 2 godine.

I to je to. Doduše nije malo posla, ali ovo je trud koji se isplati. Tako ćete cijele godine uživati u ljetnom obilju upakiranom u male staklenke prepune okusa i mirisa ljeta.

Gospodarski list