Raste promet na malo, a raste i potražnja za kulenom. Njegov miris, izgled i okus melem su za nepce. Kralj slavonske kuhinje oduvijek je imao poseban tretman u svakoj pjesmi, priči i, naravno, na meniju. Na istoku Hrvatske u nekim obiteljima unatoč zahtjevnoj proizvodnji, priprema se već naraštajima.

Kralj slavonske kuhinje miriše na papriku, češnjak i dim, a izgled i okus melem su za nepce. U ovu slavonsku deliciju osim mesa i domaće paprike Muharem Zulfić, umiješa i mnogo ljubavi.

– Ja sam inače iz druge države i nisam probao boljeg kulena od slavonskog. Najbolji je, rekao je Zulfić, mesar iz Otoka.

Tajna je, kažu, u svinjama fajfericama.

– To je hodalo vani po zemlji i šumama, dok su druge hodale u zatvorenom, u dva kvadrata, rekao je Josip Spajić, mesar iz Otoka.

I zato je kažu kulen od crne svinje apsolutni hit u restoranima.

Planiraju ove zime napraviti 10 tona kulena. A u pušnici nad jasenom već im se dime kulenove seke i slanina.

– Dosta nam kupuju bijelu slaninu. Ona je jako dobra za imunitet. Uz to je zasitna, ne mora se puno pojesti i nema puno kalorija, rekla je Dragica Ferbežar iz Otoka.

Iako imaju svoje vjerne kupce, cijenom mesa nisu zadovoljni.

– Usporedbe radi, toalet papir da je skuplji od kilograma mesa, a meni je to nepojmljivo, dodala je Ferbežar.

No oni od proizvodnje ne odustaju. I zato se iz njihovih pušnica šire neodoljivi mirisi Slavonije.

HRT