“Tajni” uvoz: Brod s ruskim gnojivom plovi prema SAD-u


Tanker koji prevozi rusko gnojivo ide prema Sjedinjenim Državama zbog opće zabrinutosti da bi vrtoglavi skok svjetskih cijena gnojiva mogao dovesti do nestašice hrane, izvještava Reuters.
Tanker Johnnie Ranger koji plovi pod zastavom Liberije trebao bi u ponedjeljak stići u New Orleans s oko 39.000 tona gnojiva napravljenog od kombinacije uree, dušične kiseline i amonijaka, prema izvorima britanske agencije

Pojedinosti o ruskom prodavatelju i američkom kupcu nisu odmah bile dostupne, a američko ministarstvo financija i američka carina i granična zaštita odbili su komentirati.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena nije stavila ruske poljoprivredne proizvode ili gnojiva na crnu listu nakon napada Moskve na Ukrajinu , ali mnoge su se zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da će upasti u probleme jer se propisi brzo mijenjaju.

Washington je sankcionirao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugljen i ukapljeni prirodni plin.

Rusija i Ukrajina vodeći su izvoznici gnojiva, ključne komponente za osiguranje visokih prinosa kukuruza, soje, riže i pšenice. Američki farmeri, ali i farmeri diljem svijeta, smanjili su upotrebu gnojiva zbog visokih cijena, ali i površine koje planiraju obrađivati.

Sjedinjene Države su 2021. iz Rusije uvezle gnojiva od amonijevog nitrata u vrijednosti od 262,6 milijuna dolara, prema Ministarstvu trgovine.

Američka komisija za međunarodnu trgovinu ovaj je tjedan ukinula velike antidampinške i antisubvencijske carine na gnojiva amonijevog nitrata iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašice i rastuće cijene.

SAD je ukinuo dodatne carine na gnojivo iz Rusije

WASHINGTON – Američka komisija za međunarodnu trgovinu ukinula je visoke antidampinške i antisubvencijske carine na uvoz dušičnih gnojiva iz Rusije i Trinidada i Tobaga, zaključivši da taj uvoz nije naštetio američkim proizvođačima.

Odluka komisije mogla bi pomoći ublažiti nestašice i rastuće cijene gnojiva uzrokovane ratom između Rusije i Ukrajine, dviju zemalja koje su vodeće izvoznice gnojiva.

U isto vrijeme, ovo predstavlja rijetko trgovinsko olakšanje za Moskvu usred pooštravanja zapadnih sankcija i drugih ekonomskih pritisaka zbog ruske gotovo petomjesečne invazije na Ukrajinu.

Odlukom su ukinute nedavno uvedene američke kombinirane antidampinške i antisubvencijske carine do 132,6 posto na ruska tekuća dušična gnojiva (urea nitrat) i 113,5 posto na takav uvoz iz Trinidada i Tobaga, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Dana 21. lipnja američko Ministarstvo trgovine objavilo je uvođenje tih carina kao rezultat istrage pokrenute prije točno godinu dana nakon peticije domaćeg proizvođača gnojiva, CF Industris Nitrogen Corporation iz Deerfielda, Illinois.

Prošle su godine Sjedinjene Države uvezle urea nitrat i dušična gnojiva u vrijednosti od 262,6 milijuna dolara iz Rusije, te 231,1 milijun dolara iz Trinidada i Tobaga, prema podacima Ministarstva trgovine.

Adria.tv