Kesten torta nije među onima koje najčešće pripremamo i baš zato uživamo u njezinom okusu kad god imamo prilike. Bila ona vertikalna ili horizontalna, vilica uvijek pronađe pravi put.
SASTOJCI -PRIPREMA
ZA BISKVIT:
8 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
prstohvat soli
6 žlica šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
2 žlice ulja
8 žlica Glatkog brašna Podravka
2 žlice nezaslađenog kakaa
2 žlice šećera u prahu
ZA KREMU:
150 g omekšanog maslaca
50 g šećera u prahu
400 g nezaslađenog kesten pirea
200 ml Dolcela Šlaga 5+
ZA UKRAŠAVANJE:
300 ml Dolcela Šlaga 5+
čokoladne mrvice
- Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žumanjke miksajte sa šećerom i Dolcela bourbon vanilija šećerom 4-5 minuta da dobijete gustu, blijedu smjesu. Pjenjačom umiješajte ulje.
- U smjesu dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmiješajte pjenjačom.
Snijeg od bjelanjaka dodajte u tri navrata – prvo umiješajte energično, a ostatak lagano, špatulom.
Prelijte u veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje i poravnajte.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 8-10 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu biskvita ne izađe čista.
- Biskvit preokrenite na drugi papir za pečenje, površinu pospite šećerom u prahu i zajedno s papirom zarolajte. Ohladite.
- Za kremu, miksajte zajedno maslac, šećer i rum šećer da dobijete pjenastu kremu.
Dodajte kesten pire i izmiješajte.
Šlag 5+ miksajte na najvećoj brzini do željene gustoće pa u njega umiješajte kremu od kestena.
- Ohlađeni biskvit odrolajte i ravnomjerno premažite kremom.
Razrežite ga na tri jednake trake. Prvu traku zarolajte u roladu, a zatim oko nje nastavite s drugom i trećom, kako biste dobili jednu veliku roladu (odnosno oblik puža). Ohladite.
Cijelu tortu premažite tučenim vrhnjem za šlag i ukrasite čokoladnim mrvicama.
Savjet
Kada dodajete snijeg od bjelanjaka važno je da prvi dio bjelanjaka umiješate energično da se smjesa od žumanjaka opusti, a ostatak lagano špatulom, kako ne biste izbili previše zraka.