Kesten torta nije među onima koje najčešće pripremamo i baš zato uživamo u njezinom okusu kad god imamo prilike. Bila ona vertikalna ili horizontalna, vilica uvijek pronađe pravi put. 

SASTOJCI -PRIPREMA

ZA BISKVIT:

8 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci

prstohvat soli

6 žlica šećera

Dolcela Bourbon vanilija šećer

2 žlice ulja

8 žlica Glatkog brašna Podravka

2 žlice nezaslađenog kakaa

Dolcela Prašak za pecivo

2 žlice šećera u prahu

ZA KREMU:

150 g omekšanog maslaca

50 g šećera u prahu

Dolcela Rum šećera

400 g nezaslađenog kesten pirea

200 ml Dolcela Šlaga 5+

ZA UKRAŠAVANJE:

300 ml Dolcela Šlaga 5+

čokoladne mrvice

  • Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg.
    Žumanjke miksajte sa šećerom i Dolcela bourbon vanilija šećerom 4-5 minuta da dobijete gustu, blijedu smjesu. Pjenjačom umiješajte ulje.
  • U smjesu dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmiješajte pjenjačom.
    Snijeg od bjelanjaka dodajte u tri navrata – prvo umiješajte energično, a ostatak lagano, špatulom.
    Prelijte u veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje i poravnajte.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 8-10 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu biskvita ne izađe čista.
  • Biskvit preokrenite na drugi papir za pečenje, površinu pospite šećerom u prahu i zajedno s papirom zarolajte. Ohladite.
  • Za kremu, miksajte zajedno maslac, šećer i rum šećer da dobijete pjenastu kremu.
    Dodajte kesten pire i izmiješajte.
    Šlag 5+ miksajte na najvećoj brzini do željene gustoće pa u njega umiješajte kremu od kestena.

  • Ohlađeni biskvit odrolajte i ravnomjerno premažite kremom.
    Razrežite ga na tri jednake trake. Prvu traku zarolajte u roladu, a zatim oko nje nastavite s drugom i trećom, kako biste dobili jednu veliku roladu (odnosno oblik puža). Ohladite.
    Cijelu tortu premažite tučenim vrhnjem za šlag i ukrasite čokoladnim mrvicama.

Savjet

Kada dodajete snijeg od bjelanjaka važno je da prvi dio bjelanjaka umiješate energično da se smjesa od žumanjaka opusti, a ostatak lagano špatulom, kako ne biste izbili previše zraka. 

coolinarika