Krvna grupa 0 je najstarija krvna grupa. Ljudi s tom krvnom grupom bi trebali jesti prvenstveno meso i ribu. Također bi trebali izbjegavati razne oblike žitarica, zato što su oni proizvodi agrikulture, koja nije postojala u doba nastanka krvne grupe 0.
Krvna grupa A je nastala nakon začetka poljoprivrede pa su oni najbolje adaptirani na biljnu prehranu. Trebali bi jesti puno povrća i žitarica, a izbjegavati životinjske proizvode.
Krvna grupa B se pojavila u vrijeme kada su ljudi selili u hladnije krajeve. Ti ljudi su bili stočari pa su adaptirani na mlijeko. Stoga bi ljudi te krvne grupe trebali svakako u prehranu uključiti mliječne proizvode.
Krvna grupa AB je najmlađa krvna krupa, nastala miješanjem krvnih grupa A i B. Ljudi te krvne grupe bi stoga trebali imati prehranu negdje između krvnih grupa A i B.
Krvna grupa 0
Najstarija i danas najrasprostranjenija u svijetu, praćen je instinktom da preživi, da osvaja pozicije, da slabije ostavlja iza sebe. Ljudi ovog tipa su skloni biti vođe, ekstrovertni, fokusirani su i puni energije. Ali, pošto su izuzetno podložni stresu, te osobine se izvrću. Predodređeni su da budu snažni i izdržljivi, ali zbog nepravilnog načina života i prehrane vrlo često, uslijed posljedično loših metaboličkih procesa, trpe posljedice koje se uglavnom ogledaju u poremećenom radu štitne žlijezde, edemu, debljanju.
Predisponirani su protiv većine kancerogenih oboljenja, ali često pate od upala, artritisa i alergija (naročito respiratornih). Tendencija ka stresu i visok nivo adrenalina povlače za sobom prekomjerno emotivnu reakciju (obično ljutnju, pa i agresiju), vrlo česte promjene ponašanja. Kada nije u harmoniji sa prirodnim karakteristikama svoje krvne grupe, tip O je sklon depresiji (raste s godinama), srčanim oboljenjima, čiru ili gastritisu (na što dodatno utječe i izuzetno povišena želučana kiselina tipična za O, kao i visok nivo enzimnih crijevnih alkalnih fosfata). Metabolički, tip O ima nizak nivo zgrušavanja krvi (duže krvari) što obično štiti od dijabetesa, i dizajniran je za dobru preradu kalorija. Za psiho-fizički balans, tipu O se preporučuje izbjegavanje impulzivnosti (boljom organizacijom na kraće i duže staze), postepene promjene, uredni i obroci za stolom, redovne fizičke vježbe (više nego i za jednu drugu grupu), od aerobika, dizanja utega, trčanja, vožnje bicikla, sportova full-kontakta, i to najmanje 3-4 puta tjedno. S obzirom da je tip O sklon stimulansima – kavi, alkoholu, cigaretama, narkoticima i slatkišima – a svi su štetni za ovaj tip, vježbe se preporučuju kao najbolja obrana od tih slabosti.
Prehrana je zasnovana na visokoj količini proteina, i biljnog i životinjskog porijekla. Meso pripremati srednje ili polusirovo, uključiti redovne porcije uljem bogate ribe iz hladnih voda. Konzumirati vrlo rijetko mliječne proizvode, teški su za probavu za ovu krvnu grupu. Djeca tipa O bi trebala kao dodatak unositi B-12 vitamin, jesti više mesa, gljiva, jetrice, graha.
Prehrana za krvnu grupu O
Meso i riba (4 do 6 puta tjedno za muškarce, 2-5 puta za žene i djecu)
Izuzetno korisno: govedina, teletina, janjetina, ovčetina, srnetina, jetrica, pastrva, bakalar, oslić, skuša, sardine, smuđ, losos, štuka, list, grgeč, sabljarka.
Izbjegavati: svinjetinu, slaninu, šunku, guščetinu, kavijar, dimljeni losos, haringu, barakudu.
Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja
Ništa nije posebno korisno, ali su feta, putar, mladi bijeli sirevi, kozji sir i sojini supstituti neutralni i preporučuje se ne više od jednog jajeta tjedno, kao i vrlo male količine sira.
Izbjegavati: jogurt, teške žute sireve, ementaler, gaudu, krem-sireve, parmezan, punomasno mlijeko, sladoled.
Povrće (3 do 5 puta tjedno sirovo i isto toliko kuhano)
Izuzetno korisno: artičoke, cikla, poriluk, kelj, špinat, crvena paprika, crveni luk, zelena salata (i ostalo zeleno lišće), brokula, hren, bijeli luk, peršin, bundeva, bijeli krumpir.
Izbjegavati: leću, avokado, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, gljive, masline, crveni krumpir.
Voće (3 do 4 puta tjedno)
Izuzetno korisno: svježe i suhe smokve i šljive, i (naročito sok) ananas i crvene trešnje.
Izbjegavati: kupine, dinje (kantalupe), narandže, jagode, kokos.
Brašno, žitarice, sjemenke
Nisu od naročite nutricionističke vrijednosti za ovu grupu, osim oraha i sjemenki od bundeve.
Izbjegavati: kukuruzne pahuljice i kaše, griz, kruh od cijelog zrna, kikiriki, pistacio, mak.
Začini
Izuzetno korisno: peršin, kari, rogač.
Izbjegavati: cimet, mljeveni papar, ekstrakte vanilije, sve vrste octa, kečap, majonezu.
Čajevi i pića
Izuzetno blagotvorno: čajevi od nevena, nane, lipe, peršina.
Izbjegavati: kavu i gazirana pića, crne čajeve.
Recepti za krvnu grupu 0
Grah salata – salatu možete jesti i kao glavni obrok
Kuhana piletina s divljom rižom – ukusan i pomalo neobičan ručak
Špinat s limunom i češnjakom – odlično ide uz ribu i piletinu
Super juha – zdrava i zasitna juha
Slatki krumpir sa začinima – s mnogo začina i odličnog okusa
Krvna grupa A
Ljudi koji imaju krvnu grupu A genetski nisu najbolje opremljeni za 21., stresno stoljeće. Po prirodi, riječ je o čovjeku kome odgovara dobro strukturiran, ritmičan, harmoničan život u pozitivnom okruženju. Otud ovaj tip mnogo teže podnosi stres od prethodnog, što se uz ostale fiziološke karakteristike – a prije svega hormonsku senzibilnost, prirodno povećani nivo kortizola (koji se dodatno lako uvećava u uvjetima stresa), nizak nivo želučane kiseline i nedostatak crijevnih alkalnih fosfataza – ogleda u poremećajima sna (sve više s godinama, zbog čega se preporučuje uzimanje dodatnog vitamina B-12), povećanoj anksioznosti, slabljenju imunološkog sustava, porastu kolesterola, gubljenju mišićne mase i gomilanju masnoća u tijelu.
Čulo mirisa slabi poslije 60. godine, nekad dramatično, što je povezano i sa čulom okusa, a oba dovode do smanjene potrebe za jelom naročito u poznijem životnom dobu što je za ovaj tip prilično opasno. Evoluiranje u doba kada je prvobitni čovjek, uslijed nedostatka primarne hrane – mesa, krenuo iz Afrike ka Europi i Aziji i privikavao se na nove klimatske uvjete i novu raspoloživu hranu, krvna grupa A je obilježena probavnim sustavom koji ima teškoća s probavljanjem životinjskih proteina i masnoća, ali izuzetno dobrom “upotrebom” svih sastojaka iz ugljikohidrata.
Saznajte što krvna grupa govori o vama!
To tip A štiti od čira, na primjer, ali povećava rizike od žučnog kamenca, raka želuca, srčanih oboljenja, osteoporoze. Više nego i za jedan drugi, za tip A je bitno da uspostavi određeni dnevni ritam, da ranije liježe i spava najmanje osam sati dnevno, da po buđenju ne ostaje u krevetu, da ne preskače obroke, da mu glavni obrok bude doručak i da tada unese većinu dnevno potrebnih proteina, da dobro žvače hranu i da ne jede kada je ili zato što je nervozan. Preporučuje se ograničeno unošenje šećera, kofeina i alkohola, jer povećavaju stres (zato se, iako kava ima blagotvoran efekt, ne preporučuje više od jedne šalice na svakih šest sati) i usporavaju metabolizam. Tip A bi, također, morao posebno voditi računa o kombiniranju hrane, točnije da ne unosi u istom obroku proteine i škrob. Psihološki, tip A ne funkcionira najbolje u većim grupama (izaziva stres), sklon je internalizaciji emocija, tako da bi još od djetinjstva trebalo prakticirati komunikaciju. Boravak u prirodi, relaksirajuća muzika i aromaterapije su odlični stimulansi za tip A. Što se tiče fizičkih aktivnosti, mada je često sklon pretjerivanju, tip A bi trebalo smanjiti njihov intenzitet, naročito ako se bavi sportovima ili vježbama koje zahtijevaju veliki napor. Najčešći znaci pretjerane fizičke aktivnosti su: hladni dlanovi, izrazit umor sat ili dva poslije napora, ili laka vrtoglavica. Hatha-joga se smatra najblagotvornijom aktivnošću za ovaj tip.
Prehrana za krvnu grupu A
Meso i riba (jednom tjedno)
Izuzetno korisno: šaran, smuđ, bakalar, skuša, štuka (ništa od mesa).
Izbjegavati: svo meso i prerađevine osim neutralnih piletine i puretine, kao i ribu i morske plodove osim onih koji su blagotvorni ili neutralni poput tunjevine ili štuke.
Mlijeko, mliječni proizvodi, jaja (ne više od jednom tjedno)
Ništa nije posebno blagotvorno, kao i kod tipa O, dok su mladi bijeli sirevi, feta, kefir i voćni jogurt neutralni.
Izbjegavati: masne, žute, stare i prevrele sireve, krem sireve, punomasno mlijeko, putar, sladoled.
Povrće (2 do 5 puta, sirovo i lešo)
Izuzetno korisno: mrkva, špinat, bijeli i crni luk, poriluk, zelena salata i lisnato povrće, leća, brokula, cikla, hren, kelj, maslačak, peršin, repa.
Izbjegavati: kupus, paradajz, zrnasto povrće, plavi patlidžan, gljive, masline, ljute papričice, crvenu i žutu papriku, crveni i bijeli krumpir.
Voće (3 do 4 puta tjedno)
Izuzetno korisno: kajsije, kupine, borovnice, trešnje, ribizle, limun, grej, ananas, sveže i suhe šljive, smokve.
Izbjegavati: banane, dinje, narandže, mango, kokos (izuzetno preporučljivi sokovi od kajsija, mrkve, celera, trešanja, grejpa, ananasa, i limunada).
Brašno, žitarice, sjemenke
Izuzetno korisno: kikiriki, sjemenke od bundeve, zobene pahuljice, kruh od soje, kukuruzna peciva.
Izbjegavati: bijelo brašno, pistacio, obogaćen kruh, umake.
Začini
Izuzetno korisno: bijeli luk, meso, soja sos, senf.
Izbjegavati: papar i mljevenu papriku, kapar, sve vrste octa, ulje od suncokreta…
Čajevi i pića
Izuzetno blagotvorno: kamilica, kava, zeleni čaj, crveno vino.
Izbjegavati: pivo i gazirana pića, crne čajeve.
Recepti za krvnu grupu A
Voćni napitak – ukusni energetski napitak kao stvoren za početak dana
Miso juha – zdrava i okrepljujuća juha
Salata od mahuna – zdrava salata od mahuna
Šparoge – brze i jednostavne šparoge
Krvna grupa B
Ovaj tip krvne grupe nosi potencijal za izuzetnu prilagodljivost i sposobnost da se kreće u svim pravcima i razvija se s promjenama. Kreativnost i rješavanje kompliciranih problema su osnovne mentalno-emotivne karakteristike ovog tipa. Antropološki gledano, lako je uočljivo kako i koliko je ta prilagodljivost “izrodila” krvnu grupu B čiji je osnovni zadatak bio da uspostavi ravnotežu između dva prethodna, potpuno suprotstavljena tipa.
Osnovni zdravstveni izazovi za ovaj tip su tendencija da proizvodi viši od normalnog nivoa kortizola u stresnim situacijama (što u poznijim godinama nosi povećani rizik od Alzheimerove bolesti ili senilnosti, a kod djece od autizma), izrazitu osjetljivost na B-lektine u određenoj hrani (naročito piletina, kukuruz i kikiriki) što rezultira upalama, izvjesnoj sklonosti da “zakači” sporo napredujuće viruse poput onih koji izazivaju multiplu sklerozu ili lupus, i podložnosti autoimunim oboljenjima. U slučaju tipa B, etničke i rasne razlike u izvjesnom stupnju mogu imati određenog utjecaja. Generalno, po nalazima D’Adama, zdrava osoba krvne grupe B koja živi u skladu sa svojim potrebama, fizički i mentalno je najuravnoteženija u odnosu na sve ostale krvne grupe. Osim sklonosti ka povećanom kortizolu (posljedice kao i kod tipa A) i posljedične opasnosti od smanjenog imuniteta, tip B ako je izbačen iz kolosijeka nekada pretjerano emotivno reagira na stres, što se ogleda u letargiji i nedostatku motivacije, a nosi povećan rizik od kroničnih virusnih infekcija, kroničnih simptoma umora i ekstremno visokog ili niskog krvnog tlaka.
Zahvaljujući relativno dobrim enzimima trbušnih alkalnih fosfataza, tip B lako “razbija” masnoće, što ga, ako su i metabolički procesi uravnoteženi, dodatno štiti od srčanih oboljenja i dijabetesa i jača njegovu koštanu građu. Metabolička ravnoteža tipa B je, međutim, pod velikim utjecajem lektina, što, ukoliko nije pod kontrolom, povećava rizike od hipoglikemije i gojaznosti, a s godinama utječe i na smanjenje libida. Imuni sistem je posebna briga, jer mnoge bakterije imaju antigene tipa B, tako da su jaki gripovi, gastroenteritisi , sinusne i infekcije urinarnog trakta česte prilikom pada imuniteta.
Uravnoteženi i zdrav tip B znači izbjegavanje lektin-štetne hrane, smanjenje ugljikohidrata u prehrani, ne preskakanje obroka, vježbe istezanja, meditacija i vizualizacija kao glavne i nevjerojatno produktivne tehnike smanjenja stresa za ovaj tip. Plivanje, planinarenje, vožnja bicikla i tai-chi vježbe se smatraju najpogodnijim za grupu B, jer zahtijevaju ili potpunu relaksaciju ili koncentraciju. Umor se kod tipa B liječi unošenjem proteina. Vitamini C i B (naročito B-1 i B-6) i cink su preporučljivi dodaci ishrani.
Meso i riba
Izuzetno korisno: janjetina, ovčetina, zečetina, srnetina, pastrva, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardine, bakalar, kavijar.
Izbjegavati: piletinu, pačetinu, guščetinu, svinjetinu, šunku, slaninu, rakove, dimljenog lososa, kamenice, jastoga, škampe, puževe.
Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja (3 do 5 puta tjedno)
Izuzetno korisno: mladi bijeli sirevi, feta, kozji sirevi, jogurt (običan i voćni), blagi žuti sirevi, obrano mlijeko, kozje mlijeko, jaja.
Izbjegavati: sladoled i tvornički žuti masni sir.
Povrće (3 do 5 tjedno, sirovo i na lešo)
Izuzetno korisno: kupus, kelj, mrkva, bijela zelen, karfiol, paprika, peršin, krumpir, gljive, cikla, brokula, plavi patlidžan.
Izbjegavati: paradajz, kukuruz, masline, leću, artičoke, bundevu.
Voće (3 do 4 puta tjedno)
Izuzetno korisno: banane, ribizl, grožđe, ananas, šljive, papaja (svi sokovi od ovog voća).
Izbjegavati: nar, kruške, kokos.
Brašno, žitarice, sjemenke
Izuzetno korisno: zobene pahuljice, proso, kukuruzna peciva.
Izbjegavati: praktično svo sjemenje osim oraha, sezam, suncokret, bundevu, kikiriki i pistacio, raženo brašno, pšenično brašno (cijelo zrno, griz, kukuruzne pahuljice i kaše, Wasa-keks).
Začini
Izuzetno korisno: peršin, kari, maslinovo ulje.
Izbjegavati: kečap, biber, ekstrakte od badema, cimet, želatin.
Čajevi i pića
Izuzetno blagotvorno: nana, žalfija, zeleni čaj, peršin, sladić, ginseng.
Izbjegavati: lipu, senu, hmelj, alou i gazirana pića.
Recepti za krvnu grupu B
Zdravi doručak – potpuno drugačiji početak dana
Kruh s grožđicama – korejski recept za slatki kruh
Juha od meda i mrkve – kada želite nešto drugačije odlučite se za ovu juhu
Tjestenina sa sabljarkom – brz i ukusan ručak
Krvna grupa AB
Ova, najmlađa krvna grupa postoji, kako se vjeruje, svega oko tisuću godina i zastupljena je u dva do pet posto svjetske populacije. Smatra se “prijelaznom”, i više rezultatom “križanja” dvije prethodne krvne grupe (i stilova života), a ne direktnim odgovorom na novonastale klimatske ili ostale uvjete. Tip AB ima kvalitete kameleona – u zavisnosti od situacije može usvojiti karakteristike A ili B tipa. Od dominacije jednog ili drugog zavisi i pojedinačna slika vlasnika ove krvne grupe.
Zanimljivo je da hormonski profil ovog tipa najviše ima sličnosti sa tipom O, probavni sustav je nalik tipu A, što znači manjak želučane kiseline, mada je potreba za proteinima životinjskog porijekla sličnija tipu B. Ukratko, tip AB bi trebao izbjegavati sve što vrijedi za tip A ili tip B. Izmješanost utjecaja prethodnih krvnih grupa u tipu AB rezultira i izvjesnom dozom “zbunjenosti” ili ekstremnih ponašanja. U najboljem izdanju, intuitivan i spiritualan, ovaj tip ima problem istovremene potrebe da bude izuzetno i socijalan i usamljen, tako da se i preporučuje dnevno “prakticiranje” i trenutaka samoće i relaksacije i aktivnog učešća u grupama, po mogućnosti onima koje “imaju smisla i značaja” za osobe AB tipa, i koje nisu po prirodi kompetitivne.
Saznajte kakvi su ljudi koji imaju krvnu grupu AB!
Takva podijeljenost nosi opasnosti od bipolarnih manifestacija, depresije, srčanih oboljenja, Parkinsonove bolesti i povišenog krvnog tlaka. Isto tako, ovaj tip ima potrebu i za vrlo intenzivnim i za opuštajućim vježbama, tako da je najbolje da ih kombinira. Bitno je, koliko za djecu toliko i za starije, da osobe s ovom krvnom grupom ne budu izložene restriktivnom okruženju ili strogim pravilima. Djeci, recimo, treba omogućiti da sama biraju svoju odjeću, bez obzira da li se iskusnijem oku ne dopadaju kombinacije koje dijete napravi.
Zbog niskog nivoa želučane kiseline, ima problem sa probavom proteina, blokiranjem digestivnih enzima, sklonost ka razvoju bakterija u trbuhu, što povećava rizik od žučnih problema, raka želuca, žutice i trovanja (hranom). Teže razlaže masnoće pa se savjetuje oprez zbog koronarnih bolesti, cerebralne tromboze, povišenog tlaka. Zbog nesposobnosti da proizvodi anti-A i anti-B tijela, podložniji je kancerogenim oboljenjima nego ijedna druga krvna grupa, mnogim infekcijama (naročito respiratornim i ušnim). Doručak sa povećanom dozom proteina je kralj obroka za ovaj tip, pogotovo ako žele izgubiti na težini. Glavni izvori proteina za AB su riba i morski proizvodi, a nikako crveno meso. Manji i češći obroci nisu preporučljivi ovom tipu zbog neadekvatne količine želučane kiseline i peptičnih enzima (što se dodatno smanjuje s godinama), ali su redovna tri obroka neophodna za opću metaboličku, digestivnu i ravnotežu imunološkog sustava.