Ali oni se sada suočavaju sa sve većim otporom Brazilske vlade. Phil Corzine živi svoj američki san… ali u Brazilu.
Ovaj momak iz ruralnog Ilinoisa kupio je svoju prvu farmu u Brazilu 2004, a sada njegova kompanija, South American Soy, vlasnik je ili upravitelj njih 7.
Ova se priprema za nastupajuću sezonu soje. Sljedeće godine Brazil bi mogao preteći Sjedinjene Države kao najveći globalni proizvođač soje.
Za Corzina, radi se samo o jeftinom i plodnom poljoprivrednom zemljištu.
“Hektar u Sjedinjenim Državama košta između 12 i 15.000 dolara za zemlju prve klase. Ovdje, za istu veličinu, plaća se od tisuću do tri tisuće dolara”, kaže Phil Corzine.
Ali, strani farmeri koji bi željeli da krenu Korzinovim koracima, suočavaju se sa novim izazovom.
Prošle godine, brazilski državni tajnik predložio je striktna ograničenja na veličinu poljoprivrednog zemljišta koje stranci mogu kupiti u toj zemlji. Maksimum je 5 tisuća hektara. Državni kongres upravo raspravlja o ovom pitanju: još je neriješeno, ali i predmet nekih kontroverzi.
Gerson Teixeira, konsultant u poljoprivrednoj industriji, kaže da je to pitanje nacionalnog suvereniteta.
“Stranci imaju načine za ulaganje u Brazil. Ono što mi govorimo, kao nacija, jest da Brazil kao i ostale zemlje mora početi sa provođenjem zakona o zemljištu prema njima. Trenutno ne raspolažemo sa preciznim podacima o tome koliko je našeg poljoprivrednog zemljišta u rukama stranaca”, navodi Gerson Teixeira.
Kory Melby, američki konusltant za poljoprivredu, posljednjih deset godina, tvrdi da ograničavanje vlasništva zemlje smanjuje produktivnost i investicije u trenutku kada se zaustavlja rast Brazila, a tako je potreban.
“Dok god se hrana proizvodi, a stvaraju radna mjesta, Brazil treba dozvoliti strancima da investiraju u maksimalnoj mjeri. Spekulacije? Utišati ih. Ali ako je ovo u interesu svih, ne podižite barijere strancima”, veli Kory Melby.
Sa sušom u Americi, potencijalnim nestašicama hrane na horizontu i sve više farmera koji obradivu zemlju traže u inozemstvu, Brazil nije usamljen u ovome.
Što se tiče Corzina, trenutno je na domak zakonskog limita. Kao i ostali strani farmeri ovdje, strpljivo čeka da li će mu Kongres dozvoliti da taj prag prijeđe.