BRAZILSKI izvoz poljoprivrednih proizvoda mogao bi pretrpjeti težak udarac ako sankcije Rusiji obuhvate i sirovine za proizvodnju umjetnih gnojiva, upozoravaju analitičari, izdvajajući probleme s uzgojem soje. Brazil oko 85 posto potreba za gnojivom podmiruje uvozom, a Rusija je njegov najveći dobavljač NPK gnojiva, mješavine dušika, fosfora i kalija.

Visoke cijene gnojiva

Cijene gnojiva porasle su i prije sukoba u Ukrajini zbog globalnih logističkih problema, američkih sankcija Bjelorusiji i povlačenja Kine s tržišta u listopadu prošle godine. Kriza u Ukrajini mogla bi zato biti najava teških vremena za brazilske uzgajivače soje i drugih poljoprivrednih proizvoda, upozoravaju analitičari. “Na pomolu je ‘savršena oluja’. Brazil će najviše izgubiti među glavnim svjetskim proizvođačima soje”, objašnjava Jeferson Souza iz Agrinvest Commoditiesa, dodavši da konkurenti poput SAD-a i Argentine ne koriste toliko kalijevog gnojiva kao Brazil. Pitanje je hoće li Brazil u aktualnoj situaciji moći proširiti površine zasijane sojom u sezoni 2022./2023., budući da bi troškovi mogli postati previsoki, dodaje Souza.

“Moguća kriza u opskrbi kalijem”

Udruga brazilskih proizvođača umjetnih gnojiva ANDA priopćila je da je još rano za procjenu utjecaja međunarodnih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, dodavši da još analiziraju posljedice na tržištu gnojiva i u lancu opskrbe hranom u cjelini. Potvrdili su da sukob u Ukrajini pojačava rizik nestašice sirovina za proizvodnju gnojiva i poručili da će potražiti alternativne izvore nabave. Brazil je 2021. kupio rekordnih 40 milijuna tona gnojiva, a iz Rusije je uvezao devet milijuna tona, prema podacima koje je prikupio Agrinvest. Brazil bi se vrlo brzo mogao suočiti s “krizom u opskrbi kalijem”, izjavio je Marcelo Mello iz StoneX-a, aludirajući na sirovinu koja najviše brine poljoprivrednike.

“Manjak se već osjeća”

Poljoprivrednici zbog istodobnih sankcija Rusiji i Bjelorusiji neće imati dovoljno gnojiva, dodao je Mello.”Manjak se već osjeća budući da opskrbu gnojivom otežava slaba dostupnost u pomorskom prometu”, tvrdi odvjetnik specijaliziran za agrobiznis Frederico Favacho. Dodao je i da će eskalacija sukoba utjecati i na druge sektore trgovine jer je Rusija i veliki kupac brazilskog mesa pa bi potencijalne financijske sankcije Moskvi omele razmjenu i na tom području.

Index.hr