Otkupna cijena prve klase kamilice je 18 kuna po kilogramu, kaže Ivanec
Već oko tri tjedna na području Virovitičko-podravske županije traje berba kamilice. Proizvođači se tijekom ovogodišnje berbe suočavaju s više problema, a jedan od većih je nedostatak radne snage s kojim se zapravo suočavaju i svi poljoprivredni proizvođači u Hrvatskoj.

Kako i sami proizvođači kamilice ističu, problem su i globalna poskupljenja energenata, plina, loživog ulja i električne energije, zbog čega je cijena kamilice morala ići gore.

Suradnja

Voditelj proizvodnje tvrtke Spider grupe iz Pitomače Josip Ivanec o problemima i poskupljenjima kaže: – Problem sa sezonskom radnom snagom prisutan je u cijeloj Hrvatskoj i s tim se moramo pomiriti iako nam nije svejedno. Stalo nam je do naših kooperanata i činimo sve kako bismo nastavili našu dobru suradnju, a u isto vrijeme suočavamo se i s drugim problemima. Najveći od njih zasigurno je drastično poskupljenje energenata, plina, loživog ulja, el. energije, a to nam je, kada govorimo o kamilici, najvažnije. Zbog tog razloga odlučili smo i povisiti otkupnu cijenu za oko 20 posto, što znači da će iznositi između 17 i 18 kuna po kilogramu prve klase kamilice, a druga ili treća klasa uzimat će se po nižoj otkupnoj cijeni, naglašava Ivanec te ističe kako je berba ove ljekovite biljke ušla u završnu fazu.

– U proteklih dvadesetak dana obavili smo oko 80 posto posla oko berbe sorte srednja ili bona kamilica. Osim nje postoje još rane i kasne sorte. Ušli smo u samo finale, ali još je rano govoriti o krajnjim rezultatima, no ono što smo dosad vidjeli veseli nas. Kamilice ima dovoljno i odlične je kvalitete, samo da nas još tih nekoliko dana do završetka berbe posluže vremenske prilike kao i dosad i bit će sve u redu – kaže Ivanec napomenuvši da su za dobre rezultate ponajprije zaslužni vrijedni kooperanti.

– Trenutačno imamo oko 50 kooperanata koji većinom dolaze iz naše županije, ali imamo kooperanata i iz nekoliko drugih županija, od Samobora do Županje, neovisno o tome radi li se o tvrtkama ili OPG-ovima koji su u našem slučaju u većini. Kamilica se bere na oko 1500 hektara površine u kooperaciji i na oko 120 hektara vlastitog zemljišta u okviru naše tvrtke Biofarma d.o.o. Ponavljam, još je rano govoriti o krajnjim rezultatima što se količine kamilice tiče, ali vjerujemo da će ona biti na razini prošlogodišnje ili nešto malo viša, dakle oko 1100 ili 1200 tona ove biljke – rekao nam je Josip Ivanec napominjući da imaju dovoljno preradbenih i smještajnih kapaciteta, no sezonske radne snage nikad dovoljno.

Otkup

– Ovdje u Đolti nas ima osam stalno zaposlenih i imamo još 18 sezonskih radnika. Osim samog otkupa i skladištenja obavljamo i uslužnu djelatnost sušenja kamilice, odnosno dajemo sušare na raspolaganje svojim kooperantima koji dolaze sa svojim sezoncima i ovdje pune i prazne sušare. Inače, kamilica jako dobro uspijeva upravo na području naše županije koja je, sa svojih oko 70 posto ukupne proizvodnje kamilice u Hrvatskoj, vodeća. Važno je znati da kamilicu valja sijati na lakšim tlima jer na plodnim tlima može doći do polijeganja zbog lošeg vremena. Važno je voditi brigu i o plodoredu te obradi tla. Najčešće se za predusjeve kamilici koriste strne žitarice, pa je tako slučaj i kod naših kooperanata koji se uglavnom osim uzgoja kamilice bave i uzgojem drugih poljoprivrednih kultura – kaže Ivanec te izdvaja kako je veliki broj kooperanata koji je sadio duhan, prešao upravo na uzgoj kamilice.

– Razlog tome je slično tlo koje koristi uzgoju duhana i kamilice, ali i sušare za duhan koje se mogu preurediti u sušare za kamilicu. Važno je taj posao dobro izvesti jer kamilica ne smije imati miris ili aromu po nikotinu. Naši kooperanti koji su odlučili preurediti sušare ozbiljno su to shvatili i nemamo većih problema oko toga, a veliki dio njih izgradio je i nove sušare za kamilicu – rekao je voditelj Ivanec.

Vladimir Grgurić
Rade čajeve za poznate trgovačke lance
Ivanec je napomenuo da se kamilica koristi u farmaceutsoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. – Oko 40 posto naše kamilice, odnosno između 400 i 500 tona te biljke odlazi u našu Spider tvornicu čajeva u filtar vrećicama. Naša kamilica koristi se također u nekim poznatim i renomiranim europskim tvornicama čajeva u Njemačkoj, Engleskoj i nekim dugim zemljama. Osim toga radimo čajeve i za poznate trgovačke lance. Općenito, naša kamilica je sveprisutna u nas i u Europi, s tim da nam na izvoz otpada oko 80 posto ukupne proizvodnje kamilice – zaključio je voditelj proizvodnje Josip Ivanec.