Prosječna cijena zakupa oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 770 kuna po hektaru, pri čemu je cijena na kontinentu bila za 162 kune veća nego u Jadranskoj Hrvatskoj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijena zakupa oranica je naime na kontinentu iznosila 794 kune po hektaru, a u Jadranskoj Hrvatskoj 632 kune po hektaru.

U odnosu na 2018. godinu, prosječna cijena zakupa oranica lani je pala za sedam kuna, pri čemu je na kontinentu pala 12 kuna, dok je u Jadranskoj Hrvatskoj porasla za 17 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju, također, da je prosječna cijena zakupa livada u 2019. godini iznosila 512 kuna po hektaru, a pašnjaka 331 kunu.

U Jadranskoj Hrvatskoj prosječna cijena zakupa livada iznosila 545 kuna, a pašnjaka 452 kune. U Kontinentalnoj Hrvatskoj cijena zakupa livada je iznosila 506 kuna po hektaru, a pašnjaka 310 kuna.

Podaci o zakupu privatnoga poljoprivrednog zemljišta prikupljeni su preko područnih ureda Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na temelju izjava/priloženih ugovora poljoprivrednika pri ažuriranju korištenja poljoprivrednog zemljišta gospodarstava u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, a podaci o zakupu državnoga poljoprivrednog zemljišta preuzeti su iz evidencija Ministarstva poljoprivrede.

DZS