Prosječna cijena na globalnoj aukciji mlijeka Global Dairy Trade porasla je u utorak 4,2 posto na 4840 dolara po toni, nakon što je skočila za 4,1 posto na prethodnoj aukciji. “Nema sumnje da će ovaj rezultat aukcije uzburkati svjetsko tržište i ponovno povisiti prognoze cijena mlijeka “, rekao je Stuart Davidson, menadžer mliječnih proizvoda na burzi mlijeka NZX, za novozelandsku radio stanicu i internetski portal RNZ.

Davidson je nastavio: Impresivno je vidjeti tri uzastopne aukcije na kojima su cijene mlijeka svaki put porasle za više od četiri posto, što je rezultiralo kumulativnim povećanjem GDT cijene od 13,5 posto u posljednjih šest tjedana. “Cijena punomasnog mlijeka u prahu sada je na sličnoj visokoj razini kao sredinom 2013. Tome se dodaje i trenutna tržišna očekivanja da će cijene nastaviti rasti , rekao je analitičar.

“Sada očekujemo da će globalne cijene mlijeka započeti sezonu 2022/23 s više baze nego što se očekivalo.” Globalna ponuda ostaje prilično slaba, a napetosti između Rusije i Ukrajine dodatno su opterećivale tržište. Obje su zemlje veliki proizvođači žitarica, a Rusija je također veliki proizvođač nafte i plina.

Opskrba mlijekom je oskudna i skupa u cijelom svijetu

“I dalje očekujemo da će cijene mlijeka oslabiti tijekom sljedeće sezone jer se globalna ponuda mlijeka na kraju povećava. Ipak, cijene mlijeka trebale bi biti više nego što smo očekivali u prosjeku za cijelu sezonu”, rekla je Penny. Analitičar je nastavio: “Također sada očekujemo da će proizvodnja na Novom Zelandu pasti za 3,0 posto u odnosu na prošlu sezonu. Prije smo očekivali pad od 1,5 posto.”

No, malo je mlijeka i u drugim važnim proizvodnim regijama, primjećuju novozelandski analitičari. Naravno, to ima utjecaja na cijene na svjetskom tržištu. “Očito je slična kombinacija lošeg vremena i visokih troškova hrane i drugih značajno utjecala na proizvodnju mlijeka u drugim važnim izvoznim zemljama poput Europske unije i SAD-a”, objašnjava Penny trenutni razvoj događaja.

Sadašnja sezona, koja završava u svibnju na Novom Zelandu, već je pri kraju što se tiče cijene mlijeka za poljoprivrednike. Ali sada ima sve više znakova da bi se sljedeća sezona do 2023. također mogla “zagrijati” i da će cijene mlijeka biti visoke, piše analitičar u svom trenutnom ažuriranju mlijeka.