Korona ograničenja padaju u mnogim zemljama, Uskrs je pred vratima , a vrijeme potiče ljude na roštiljanje, a nogometni stadioni se također ponovno pune, objašnjava interesna skupina svinjara aktualni skok cijena.

Osim toga, europski izvoznici bilježe dobru potražnju iz Azije, iako Kina još ne kupuje veće količine ponovno. ISN primjećuje da sve veća potražnja na domaćem tržištu nadmašuje raspoloživu ponudu u većini zemalja EU.

Zbog vrlo visokih troškova energije , transporta i hrane za životinje , svinjari su i dalje u minusu, unatoč višim cijenama posljednjih tjedana. Osim toga, dinamika cijena se donekle usporila, a poskupljenja se ponovno “normaliziraju”, navodi ISN.

Za razdoblje od 24. do 30. ožujka VEZG je naveo cijenu svinje od 1,92 eura po indeksnom bodu. U odnosu na prethodni popis, cijene su porasle za 7 centi. Za tri tjedna to je 60 centi više. Raspon cijena sada je između 1,92 i 1,97 eura po kg i ukazuje na daljnji trend rasta cijena.

S 235.400 svinja, broj svinja prijavljenih za stavljanje u promet bio je sličan kao i tjedan prije, na koji je evidentirano 235.500 svinja. Zaostajanje ponude za potražnjom jedan je od ključnih razloga za nastavak rasta cijena.

Prosječna masa klanja iznosila je 97,5 kg. To je 0,6 kg veća klaonička težina u odnosu na prethodni tjedan – i ukazuje na to da su mnogi tovljenici zadnji put zadržali svinje – ako je moguće – ili su ih isporučili nešto kasnije.

Cijene odojaka penju se na 58 eura
Asortiman odojaka, koji nije previše opsežan, ipak se može brzo prodati, unatoč nešto mirnijoj potražnji. VEZG javlja da cijene nastavljaju rasti u 12. kalendarskom tjednu.

S obzirom na nastavak rasta cijena svinja, idući tjedan bi i odsadi trebali rasti, ali manjim koracima.

Cijena prasadi od 25 kg (grupa od 200) za period od 21. ožujka do 27. ožujka iznosila je 58 eura po komadu. Riječ je o cijeni odojka koja je bila 3 eura viša u odnosu na prethodni tjedan

Krmače za klanje: Cijene rastu za još 10 centi
Mali asortiman krmača za klanje vrlo brzo i jednostavno pronalazi kupce. Cijene nastavljaju rasti i u novom tjednu klanja, javlja VEZG. Za razdoblje od 24. ožujka do 30. ožujka cijena je bila 1,30 eura po kg SG-a.

U odnosu na prethodni tjedan prosječna cijena povećana je za daljnjih 10 centi. Raspon cijena bio je između 1,25 i 1,40 i, kao i kod svinja, nastavlja pokazivati ​​jasan trend rasta cijena.