Cijene žitarica padaju zbog danas započetih pregovora Ukrajine, Rusije i UN-a u Turskoj. Riječ je o ukidanju ruske lučke blokade u velikim ukrajinskim crnomorskim lukama. U lučkim skladištima na Crnom moru uskladišteno je oko 20 milijuna tona kukuruza i pšenice starih usjeva. Sada dolazi nova žetva. Ukrajina optužuje Rusiju za krađu i prodaju ukrajinskog žita na okupiranim područjima. Rusija to negira.

Turski ministar obrane Hulusi Akar najavio je u utorak da će se vojna izaslanstva iz Turske, Rusije i Ukrajine sastati s izaslanstvom Ujedinjenih naroda kako bi razgovarali o sigurnom izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

Sastanak će započeti ove srijede, 13. srpnja, rekao je Akar. “Vojna izaslanstva iz Turske, Rusije i Ukrajine, kao i izaslanstvo Ujedinjenih naroda, održat će razgovore u Istanbulu o sigurnom prijenosu žitarica koje čekaju isporuku na međunarodna tržišta u ukrajinskim lukama “, rekao je za Reuters.

Turska igra ključnu ulogu u razgovorima između Ujedinjenih naroda, Rusije i Ukrajine o mogućem crnomorskom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine. Sama Turska je veliki uvoznik crnomorske pšenice . Plan koji je predložio UN poziva na početak isporuka određenim koridorima, izbjegavajući poznate lokacije mina.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Pyotr Ilyichev rekao je novinskoj agenciji Interfax da Moskva ima popis zahtjeva prije nego što isporuka počne. “Naši razumljivi uvjeti uključuju sposobnost kontrole i pretrage brodova kako bi se izbjeglo krijumčarenje oružja i obvezu Kijeva da se ne upušta u provokacije”, rekao je Iljičev.

Brzi nastavak izvoza teško moguć

Uoči planiranih četverostranih pregovora u Turskoj o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica , ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da se pitanje žitarica mora riješiti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. “Ukrajina je predana rješavanju pitanja deklasifikacije ukrajinskog žita pod okriljem Ujedinjenih naroda”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko za Reuters.

Ukrajina se i dalje suočava s velikim poteškoćama u izvozu žitarica i druge robe jer su glavne crnomorske luke blokirane, a rat je također uništio logistiku. Žitarice čine gotovo petinu cjelokupnog ukrajinskog izvoza po vrijednosti, pokazuju podaci ukrajinske vanjske trgovine. Ugrožen je i izvoz nadolazeće žetve, budući da Ukrajini zbog blokade izvoza nedostaje skladišnog prostora.

Kijev je također nedavno optužio Rusiju za krađu žita iz područja koje su okupirale ruske snage. Moskva je zasad odbacila ove optužbe. “Naporno radimo, ali još je dug put”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres međunarodnim medijima u utorak. Ujedinjeni narodi također rade na olakšavanju ruskog izvoza žitarica i gnojiva , za koji Moskva kaže da je ometen zapadnim sankcijama.

Međutim, čak i ako se postigne dogovor o nastavku ukrajinskog izvoza , analitičari i trgovci žitom kažu da brodarska i osiguravajuća društva trebaju uvjeravanja o nastavku trgovine s obzirom na rizike plovidbe miniranim vodama.