Ravnateljstvo za robne zalihe raspisalo je ovih dana natječaj za nabavu čak 75 milijuna kilograma (75.000 tona) merkantilnog kukuruza u zrnu.

Natječaj je objavljen u elektroničkom oglasniku javne nabave, a rok za dostavu ponuda bio je u petak. Procijenjena vrijednost nabave je 230 milijuna kuna bez pdv-a, što znači da je država kilogram kukuruza spremna platiti čak 3,06 kuna.

Da cijela stvar bude najblaže rečeno neobična, tržišni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede otkriva kako je prosječna cijena na domaćem tržištu protekli tjedan iznosila oko 2,40 kuna. Ministarstvo gospodarstva, dakle, za kukuruz iz nekog razloga želi platiti čak 25 posto više!

I tu dolazimo do novog zapleta u toj, po svemu sudeći, više nego uzbudljivoj priči: na natječaj je stigla samo jedna ponuda, i to ona Veterinarske stanice Vetam iz Osijeka koja je tamošnjoj javnosti poznatija po šinteraju, odnosno zbrinjavanju pasa lutalica po Slavoniji i Baranji.

Vetam se obvezao nabaviti traženih 75.000 tona kukuruza za 229,5 milijuna kuna bez pdv-a, i to u roku od dva tjedna od potpisivanja ugovora. Hipotetski, na razlici tržišne i prodajne cijene mogli bi na tom poslu zaraditi 40-ak milijuna kuna! Uz uvjet da su kukuruz nabavljali po tržišnim uvjetima.

Petak u podne
Problem je da su lanjski prihodi Vetama iznosili skromnih 16 milijuna kuna uz neto dobit od – pazite sad – samo 875 kuna! Otkud im kukuruz i golema svota novca kojim će ga nabaviti te kako to da se na natječaj nije javio baš nitko od velikih igrača iz branše – zasad nismo uspjeli dokučiti.

Vetamove internetske stranice, naime, nisu u funkciji, a na fiksni telefon u ponedjeljak nam se nitko ne javlja.

Na koncu, ostaje neobično da je takav posao – vrijedan čak 241 milijun kuna s pdv-om – ostao ispod radara velikim igračima. Nije poznato ni zbog čega natječaj takve vrijednosti i značaja za domaće ratare nije objavljen niti u jednom javnom glasilu. Barem ga nismo uspjeli naći u javno dostupnim izvorima.

Natječaj je bio objavljen potkraj listopada, a u petak u 12 sati otvorene su pristigle ponude. Odnosno, samo jedna, ona male veterinarske stanice iz Osijeka.

Danica