EM je razvijen u Japanu prije 30 godina i sada je globalna tehnologija s ogromnim brojem sljedbenika diljem svijeta. EM je jedinstveni sastav raznolike skupine bakterija, kvasaca i gljivica (više od 80 sojeva) koji je temeljito ispitan i dokazano siguran za ljude i životinje. Jedna od prednosti EM-a je to što se radi o raznolikoj kombinaciji mikroba, što mu daje svestranost u smislu širokog raspona primjena u kojima se može koristiti.

Danas se EM koristi u mnogim sustavima koji se odnose na poljoprivredu i upravljanje okolišem. Oni sežu od sustava proizvodnje usjeva i životinja do jedinica za uzgoj stoke i akvakulture. EM se široko koristi u upravljanju okolišem za razgradnju i što je još važnije za recikliranje otpada, kako krutog tako i tekućeg.

Kako radi?
EM djeluje tako da prirodni procesi funkcioniraju onako kako je to priroda zamislila. Važan koncept u razumijevanju načina na koji mikrobi rade je da oni funkcioniraju u timovima i oslanjaju se jedni na druge kako bi mogli raditi pojedinačno, a time i učinkovito kao kombinacija.

Zdravo tlo i čista voda održavaju se raznolikošću i ravnotežom zajednice mikroorganizama unutar njih. Na primjer, kada se ravnoteža mikroorganizama u tlu poremeti, tlo će biti osiromašeno i usjevi neće dobro rasti. Međutim, ako se aktiviraju domaći mikroorganizmi, stanje tla će se poboljšati. Kada je mikrobiologija tla u ravnoteži, biljke će biti zdrave, dakle otpornije na oštećenja uzrokovana stresorima poput bolesti ili štetnih insekata.

U zagađenim rijekama izumiru vrste koje ne mogu preživjeti u degradiranom okolišu i ekosustav postaje degradiran. Suprotno tome, ako je raznolikost mikroorganizama bogata, sposobnost prirode za samopročišćavanje je poboljšana i čista voda će se vratiti. Razlog zbog kojeg EM može riješiti probleme koje radi je taj što EM uspostavlja zdravu ravnotežu mikroorganizama u ekosustavu, čime se povećava njegova sposobnost samopročišćavanja.

Ovi mikroorganizmi su potpuno prirodni i svi se nalaze u okolišu, a mnogi se mogu naći i u preradi hrane (npr. bakterije mliječne kiseline u jogurtu).

Kako mogu koristiti EM?
Danas se EM koristi u mnogim sustavima koji se odnose na poljoprivredu i upravljanje okolišem. Oni sežu od sustava proizvodnje usjeva i životinja do jedinica za uzgoj stoke i akvakulture. EM se široko koristi u upravljanju okolišem za razgradnju i što je još važnije za recikliranje otpada, kako krutog tako i tekućeg.

Primjena i korištenje EM tehnologije u Novom Zelandu je široka i raznolika:

 • Od usjeva poput graška, pšenice, lana do luka, krumpira, mrkve i graha.
 • Od ovaca, krava i jelena, do svinja i kokoši
 • Od vinskog grožđa i maslina do šafrana i lavande
 • Od recikliranja otpada od hrane u restoranima i školama do vrtova
 • Od otpada od hrane u kućanstvima do većih uredskih blokova i sveučilišta koja skupljaju otpad od hrane za vrijeme ručka.
 • Od malih kompostnih WC-a u kućama za odmor do velikih kompostnih WC-a u planinskim kolibama za turiste i planinare.
 • Od kontrole mirisa na komercijalnim i velikim gradskim kompostištima do kontrole mirisa i poboljšanja kvalitete vode u vinogradima koji pročišćavaju vlastite otpadne vode.
  Dok je u početku uporaba EM-a bila ograničena na poljoprivredu, u novije vrijeme sektor rasta su vinogradi i gospodarenje otpadom .

Koje su prednosti korištenja EM-a?
EM je nevjerojatna tehnologija s ispitivanjima provedenim diljem svijeta koja pokazuju da može:

 • Aktivirajte život u tlu
 • Promovirajte život biljaka
 • Poboljšati reakciju gnojiva
 • Suzbiti štetne mikrobe
 • Vratiti kvalitetu vode
 • Aktivirajte kompost
 • Kontrolirajte miris
 • Bioaktivni sustavi septičkih jama

Popis se nastavlja i možete biti sigurni kada koristite ovaj proizvod da je 100% certificiran organski i siguran za upotrebu.

1 KOMENTAR

 1. Odlican clanak u kojem je jos samo potrebno napomenuti je EM Tehnologija bazirana na Efektivnim Mikroorganizmima EM-1 , te da na trzistu postoji mnogo imitacija koje nemaju isti ucinak niti su sigurne za primjenu kao original

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime