Četvrtak, 30. travnja, krajnji je rok do kada 27 država članica EU-a mora na internetu objaviti cjelovit popis korisnika svih europskih poljoprivrednih potpora te njihove iznose.

Izazov je golem. Za Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a (CAP), povijesni stup europskog projekta, izdvaja se gotovo 40 posto europskog proračuna (gotovo 55 milijarda eura 2007.)

Dogovor o transparentnosti postignut je 2006. Potkraj 2008. objavljeni su podaci za manji dio potpora namijenjenih “seoskom razvoju”. U četvrtak je na redu ono najvažnije – izravne potpore poljoprivrednicima vrijedne 42,6 milijarda eura.

Otpor tomu je velik. Među ostalima oklijeva i Njemačka, jedna od zemalja koje dobivaju najviše. Buru u njemačkoj javnosti izazvala je već prva objava tih podataka u rujnu 2008. Tada je otkriveno da je među korisnicima potpora, osim konjaničkih i skijaških klubova, i automobilski magnat Wolfgang Porsche.

Vlada u Berlinu poziva se na odluke njemačkih sudova koji su ocijenili da bi se objavom korisnika potpora prekršilo pravo na zaštitu osobnih podataka. “Transparentnost da, no ne ako to mora prekršiti temeljna prava građana”, istaknuo je glasnogovornik njemačkog ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija mogla bi zbog toga Njemačku tužiti Europskom sudu pravde (ECJ). “Riječ je o novcu poreznih obveznika i vrlo je važno da ljudi znaju kako se troši”, upozorila je europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel.

Samo europsko pravosuđe može poništiti europski zakon, a ne njemački sud, upozorava Bruxelles.

EU objavljuje jednu od svojih najvećih tajna

EU objavljuje jednu od svojih najvećih tajna Francuska je obećala da će kontroverzne podatke objaviti u cijelosti. “Objavit ćemo taj popis 30. travnja, u skladu s preuzetom obvezom”, kazao je francuski ministar poljoprivrede Michel Barnier. “Stvari će biti jasne”, obećao je. Popis će se moći provjeriti na internetskoj stranici www.telepac.agriculture.gouv.fr.

Britanska organizacija Farmsubsidy, koja vodi kampanju za transparentnost poljoprivrednih potpora u EU, ističe da je, kad je o poljoprivrednim potporama riječ, u potpunosti transparentno samo sedam država članica EU-a.

Podaci objavljeni zadnjih godina pokazali su, primjerice, da je među velikim korisnicima europskih potpora i britanska kraljevska obitelj premda Velika Britanija ne propušta priliku da kritizira CAP.

Britanska kraljica, koja posjeduje velika imanja, 2003. i 2004. dobila je 853.000 eura poljoprivrednih potpora EU-a, a njezin sin, princ Charles, 333.000 eura.