Višak fosfora s oskudnim resursima u isto vrijeme. Vrijedan nutrijent izaziva rasprave.

Biljke ne mogu rasti bez fosfora. Stoga su fosforna gnojiva važna za globalnu proizvodnju hrane. Fosforno gnojivo dolazi uglavnom iz rudnika fosfatne stijene. Međutim, ovaj resurs nije obnovljiv. Za razliku od dušičnog gnojiva, fosforno se gnojivo ne može dobiti sintetski.

Unatoč tome, malo je javne rasprave o nutrijentima . Znanstvenici stoga pozivaju da se više pozornosti posveti načinu na koji se nutrijent koristi.

Skupina istraživača sa sveučilišta Leeds i Sydney stoga je krajem prošle godine izradila nacionalnu strategiju za rješavanje problema fosfora u Velikoj Britaniji. Na internetskom portalu The Conversation pozivaju da se više pažnje posveti ciklusima nutrijenata. Pokazujemo o čemu se raspravlja.

Kakvu ulogu ima uvoz fosfor u poljoprivredi?

Svjetsko rudarenje fosfata trenutno je koncentrirano u pet zemalja. Maroko, Kina, Egipat, Alžir i Južna Afrika. Samo u Maroku nalazi se 70 posto rezervi. Zbog toga opskrba fosforom ovisi o političkoj situaciji.

Ukrajinski rat i njemačka ovisnost o ruskom plinu pokazali su koliko takva ovisnost može biti teška tijekom političkih i gospodarskih kriza. Vidljivo je to već 2008. godine, kada su cijene fosfata porasle za 800 posto kao posljedica svjetske gospodarske krize. U međuvremenu su opet porasle cijene.

Kao rezultat pandemije i ukrajinskog rata, kada je izvoz iz Kine i Rusije presušio, cijene su se ponovno učetverostručile u dvije godine, a 2022. bile su   na najvišoj razini od 2008. , primjerice . Procjenjuje se da će globalni izvori fosfata biti iscrpljeni za otprilike 50 godina.

Višak fosfata unatoč ovisnosti o uvozu

Iako je Europa ovisna o uvozu fosfora, ovdje u osnovi nema manjka fosfata. U Europi neke zemlje i regije imaju velike suficite

U Nizozemskoj su, primjerice, pravila za primjenu fosfata nedavno dodatno postrožena, pa su mnogi poljoprivrednici izašli na ulice i prosvjedovali. U Njemačkoj također postoje žuta područja u nekim regijama gdje su razine fosfata u vodi kritične.

Koliko se fosfora koristi u proizvodnji hrane?

Znanstvenici stoga kritiziraju neučinkovitost sustava. Samo u Velikoj Britaniji samo oko 40 posto uvezenog fosfora koristi se za proizvodnju hrane. Ostatak se gubi na druge načine.

Tijekom mnogih godina gnojidbe, dovoljna količina fosfata se nakupila tijekom vremena na mnogim područjima . Drugi dio se gubi putem vodenih tijela i odlagališta otpada. Na primjer, fosfat ulazi u vodena tijela kao rezultat problema s pročišćavanjem otpadnih voda. Kada se otpadni mulj spaljuje , fosfat se gubi u obliku pepela na odlagalištima.

Ovako bi se političari trebali baviti pitanjem fosfora

U prošlosti se politika više fokusirala na manje mjere. Primjeri uključuju zahtjeve za korištenje manje fosfatnog gnojiva, korištenje više organskih gnojiva ili pročišćavanje fosfata iz otpadnih voda. Međutim, problemi drugdje u lancu opskrbe hranom su previđeni.

Znanstvenici iz Leedsa i Sydneya stoga pozivaju političare da se više pozabave pitanjem fosfata, da bolje promotre cikluse i razviju strategije za smanjenje unosa u okoliš. Na taj bi se način otpad bogat fosfatima mogao ponovno preraditi kako bi se mogao koristiti u poljoprivredi umjesto da se i dalje oslanja na uvoz.

Osim toga, političari bi trebali koordinirati među odjelima kako bi stvorili poticaje za učinkovitiju upotrebu nutrijenata. Na taj se način može izbjeći i onečišćenje okoliša. 

Materijali s Uni Leedsa, The Conversation