Sve interesantniji postaje uzgoj i sadnja listopadnog drva ginka (Ginkgo biloba L.). čija je domovina Kina. Stabla ginka mogu se posijati iz sjemena, a preporučuje se da se prvo drže u školici tj. u ograđenom dijelu vrta ili rasadnika dok se ne razviju i dosegnu visinu za presađivanje u slobodni uzgoj ili na livadu. Stablo ginka doseže visinu i do 35 metara, a promjer debla veći od 2 metra.

Najčešći uzgoj ginka je iz sjemena tj.sjemenke, reznicama ili cijepljenjem na podlogu. Dvodomna je bilja, tako da je potrebno imati mušku i žensku biljku ako je cilj uzgoj plodova. Oprašivanje biljaka je vjetrom, a plodovi ginka imaju izrazito neugodan miris. Preporuča se sadnja na teren s blagim nagibom i osunčani dio, po mogućnosti sa zapadne strane. Otporan je na bolesti, insekte, sušu i mraz te je vrlo pogodan za sadnju u gradskim i prigradskim naseljima. Varijeteti ginka su: Aurea (ima zlatnožute listove), Variegata (ima zlatnožute listove s prugama), Laciniata (ima velike listove, 20-30 cm i duboko urezane), Pendula (nisko stablo koje tvori štitastu krošnju) te Fastigiata ( piramidalna ili valjkasta krošnja).

Čaj od ginka ima široku upotrebu

            Široka upotreba u narodnoj medicini

U fitoterapiji se najčešće koristi list od ginka kao lijek protiv zaboravljivosti i za poboljšanje vida. Dosta je učinkovit kod uklanjanja glavobolje, liječenja sinusa i vrtoglavice. Ima veliko antioksidativno djelovanje i poboljšava rad živčanog sustava, a popravlja i raspoloženje. Preporučuje se za dijabetičare, jačanje cirkulacije, liječenje alergija i vrtoglavice, a pripomaže i kod kroničnog umora.

Najljekovitiji je list, a zatim slijedi sjeme, odnosno sjemenke ploda. Čisti čaj od ginka je gotovo proziran ili blijedo žućkasto zelenkaste boje, a što ovisi koliko je dugo stajao u kipućoj/vrućoj vodi. Najbolje ga je piti bez šećera ili s medom. Prilikom berbe lišća ginka mora se paziti kad se bere tj. u rujnu prije promjene boje.

Neki ga smatraju i najčudotvornijim lijekom sadašnjice. Uz široku upotrebu u narodnoj medicini, ginko je sve više prepoznat u farmaceutskoj industriji i sadi se kao ukrasna biljka u vrtovima kuća i okućnica.

Gospodarski list