Svatko tko sada želi graditi staju, gospodarsku zgradu ili stambenu zgradu morao je kopati duboko u džep. Uska grla u isporuci, energetska kriza, nestašica sirovina i rat u Ukrajini dižu troškove izgradnje preko krova

Troškovi poljoprivredne izgradnje koje je utvrdio Federalni zavod za statistiku u Njemačkoj u siječnju su bili na rekordnoj razini. Pritom su konstrukcije štala bile gotovo 13 posto skuplje nego prethodne godine. A ti su podaci prikupljeni prije izbijanja ukrajinskog rata i sankcija Rusiji . Troškovi energije i transporta , kao i cijene građevinskog materijala, cementa, željeza i drva neobuzdano rastu.

Tome se pridodaju i rastuće kamate na zgrade . Od početka godine uvjeti za desetogodišnje kredite više su nego udvostručeni. Bankovni stručnjaci trenutačno vjeruju da će kamatne stope na desetogodišnje kredite do kraja godine porasti na 2,5 do 3 posto – s oko 1,0 posto u prosincu.

Ali to nije ništa u usporedbi s poskupljenjem građevinskog materijala i građevinskog materijala te usluga vezanih uz gradnju. Tko doista treba ili želi graditi staju, gospodarsku zgradu ili stambenu zgradu, sada je morao kopati duboko u džep . Uska grla u isporuci, nestašica sirovina, povećana potražnja u zemlji i inozemstvu utjecali su na građevinski sektor: gradnja je znatno poskupjela!

Kako je izvijestio Federalni zavod za statistiku (Destatis), cijene pojedinih građevinskih materijala kao što su drvo i čelik u prosjeku su porasle 2021. godine više nego ikad od početka istraživanja 1949. godine. Građevinsko drvo poraslo je za 77,3% u odnosu na prethodni godišnji prosjek, krovne letve 65,1%, drvo 61,4%. Čak su i cijene iverice, za koju se obično koristi otpadna piljevina, porasle za 23,0%.

Iako se radi o već prerađenim proizvodima, povećana cijena sirovina također je izravno povećala troškove izgradnje . Bakar, koji je neophodan za dalekovode i grijanje, primjerice, poskupio je za 27 posto.

Rast cijena nafte također je potaknuo cijene na gradilištima . Bitumen na bazi nafte u 2021. godini poskupio je u prosjeku za 36,1% u odnosu na 2020. Ovaj građevinski materijal koristi se, između ostalog, u cestogradnji, ali i za brtvljenje krovova, zgrada i temelja od prodora vode.

Općenito visoke cijene energije bile su i razlog za više stope inflacije za kemijske proizvode koji se široko koriste u građevinskom sektoru. Proizvođačke cijene izolacijskih ploča od plastike poput stiropora bile su 20,7% iznad razine prethodne godine. Epoksidna smola, važno vezivo za boje i lakove, također je poskupjela za 28,9%.

Cijene građevinskih usluga rasle su s poskupljenjem građevinskog materijala. Sveukupno su cijene izgradnje novih stambenih zgrada u 2021. godini u prosjeku porasle za 9,1% u odnosu na prethodnu godinu. Rekordna poskupljenja drvenog građevinskog materijala vjerojatno su jedan od razloga zašto je stolarska i drvena konstrukcija zabilježila najveći rast u ljušturama. Poskupjeli su u prosjeku za 29,7% u 2021. u odnosu na 2020. godinu.

Ali cijene su naglo porasle i u drugim područjima. Radovi na odvodnji u prosjeku su koštali 10,9 posto više nego godinu ranije, krovopokrivački i hidroizolacijski radovi 10,5 posto, a vodoinstalaterski radovi 10,4 posto.