Tlo je lako previdjeti kao i prljavštinu na našim cipelama; ništa do čega nam je zapravo stalo, osim ako niste vrtlar ili farmer. Ali to je, naravno, ključno za naš opstanak. Kao i bez tla , uzgoj hrane postaje problem.

Mješavina mineralnog i organskog otpada koji vrvi s mikroorganizmima, tlo je složena tvar. Jedan centimetar gornjeg sloja tla bogatog hranjivim tvarima, tako sastavnog dijela produktivnog poljoprivrednog zemljišta, može trebati stotine godina da se razvije. Ali potrebno je daleko manje vremena da se osuši i potencijalno erodira kao posljedica suše — poput one koja je ovog ljeta držala Europu u svojim rukama.

“Ono što vidimo je da sada suše postaju tako intenzivne, a erozija tla također postaje sve intenzivnija”, rekla je Lizeth Vasconez Navas, istraživačica na Institutu za znanost o tlu Sveučilišta u Hamburgu.

Iako bi to moglo biti kontraintuitivno nakon mjeseci s malo kiše, jak pljusak nije nužno blagoslov za poljoprivrednike. Određena tla, posebno ona koja sadrže glinu, mogu postati toliko suha da više nisu u stanju učinkovito upijati vodu, pa kada kiša padne, voda na kraju teče preko tla, ispirajući tone zemlje i vrijednih hranjivih tvari, a potencijalno i što dovodi do bujičnih poplava .

Ako bi se spriječilo da se isušena tla izgube zbog erozije, stručnjaci kažu da je ključno uspostaviti novi pokrov tla što je prije moguće.

Brzorastuće biljke mogu pomoći u sprječavanju daljnjeg gubitka tla dok istovremeno pomažu nadoknaditi izgubljene hranjive tvari fiksiranjem dušika u tlu.

Ovi “pokrovni usjevi” kao što su mahunarke, pšenica, zob i ječam mogu djelovati kao vrsta prirodnog štita, usporavajući isparavanje i zadržavajući vlagu, a istovremeno smanjujući temperaturu na razini tla.

Oni mogu obnoviti zdravlje tla tijekom vremena kontroliranjem erozije, suzbijanjem korova i štetočina, stabilizacijom korijenskog sustava i povećanjem organske tvari, prema izvješću iz 2021. godine Vijeća za energiju, okoliš i vodu, indijske neprofitne istraživačke ustanove.

Drugi način zadržavanja vlage u tlu je nanošenje sloja malča – idealno u obliku komposta zelenog otpada biljnog porijekla – na njegovu površinu, rekla je Lynda Deeks, viša znanstvena suradnica za znanost o tlu na Sveučilištu Cranfield u Velikoj Britaniji. “S vremenom će se zapravo ugraditi u tlo i tako povećati organsku tvar.”

Biološka aktivnost u zemlji opada pri ekstremnoj vrućini

Vlažnost tla također je važna za podzemno životinjsko carstvo.

“Kada postane tako suho i tako vruće, mikroorganizmi prestaju sa svojom aktivnošću”, rekla je Nicole Wellbrock. Bez unosa organizama poput nematoda, na primjer, rekla je da se sustav kruženja hranjivih tvari – koji biljkama daje ono što im je potrebno za rast – usporava.

I nije to samo mikroskopski život. “Kad postane suho, gliste prirodno prelaze u stanje koje se zove estivacija – one zapravo odlaze u san”, rekao je Roy Nielsen, ekolog za tlo sa Instituta James Hutton u Dundeeju, Škotska. Gliste tada prestaju dodavati organsku tvar i prozračivati ​​tlo što također smanjuje sposobnost drenaže vode.

Vraćanje drveća na poljoprivredno zemljište

Drveće ne samo da pomaže u kontroli erozije i isparavanja i stvaranju hlada, već može pomoći i u revitalizaciji tla oštećenog sušom.

Određene vrste drveća, poznate kao stabla gnojiva, uzimaju dušik iz zraka i talože ga u tlo kroz svoje korijenje i lišće koje pada. To pomaže poljoprivrednicima da poboljšaju plodnost tla s jeftinom alternativom industrijskim gnojivima. U Malaviju, Zambiji, Burkini Faso i drugim zemljama podsaharske Afrike, ova stabla pomažu udvostručiti ili utrostručiti prinose kukuruza , ključne prehrambene namirnice.

Niskotehnološka rješenja i inspiracija iz drevnih civilizacija

U ruralnim područjima Tanzanije i Kenije , seoske zajednice koriste metode niske tehnologije za borbu protiv dezertifikacije.

Njihova tehnika uključuje kopanje polukružnih udubljenja, poznatih kao “bunds”, u zemlju koja skupljaju vodu kada pada kiša, sprječavajući njezino brzo isparavanje iz spaljenog tla. Zatim se u te snopove sije sjeme trave koje, klijanjem, ograničava eroziju tla i snižava temperaturu tla.

Rastuća globalna zajednica zaštitnika prirode traži rješenja u prošlosti obnavljanjem terasa među zapuštenim poljoprivrednim zemljištima. Terase potječu iz brončanog doba i mogu se pronaći na mjestima kao što je Machu Picchu u Peruu. Njihove uzastopne nagnute ravnine — nalik stepenicama usječenim u zemlju — ograničavaju eroziju tla sprječavajući otjecanje. Ovaj oblik poljoprivrede, koji se nije uspio natjecati s velikim uzgojem tijekom 20. stoljeća, sada se vraća u mjestima poput Italije i Japana.

Dok postoji niz mogućnosti za pomoć u osiguravanju produktivnosti tla, raznolikost ekosustava, sastava tla i niza uvjeta znači da ne postoji lijek za optimalno zdravlje tla. Osobito u svjetlu klimatskih promjena.

Unatoč tome, jedna od najboljih strategija za osiguravanje da se tlo može nositi s vremenskim ekstremima jest nastojanje da se ometaju minimalno, rekao je britanski stručnjak Deeks. Organizmi u zemlji pomažu u stvaranju putova koji lijepe zemlju dok otvaraju pore za vodu i zrak, što je ključno za osiguravanje apsorpcije kiše. “Što manje radimo tlu, to bolje”, rekla je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime