Nova farma koja je započela izgradnju u ožujku, a započela s radom u prvoj od svojih 21 zgrada u rujnu, odražava vratolomni tempo kojim ogromni, industrijalizirani uzgajivači svinja zamjenjuju male tradicionalne farme, od kojih su mnoga najgore izbrisane izbijanje bolesti životinja u novijoj povijesti.

Pomak koji se odvija godinama, naglo se ubrzao, potaknut ogromnom dobiti korporativnih proizvođača otkako je afrička svinjska kuga poharala stado te zemlje i dovela do skoka cijena svinja u dvostrukom iznosu od prethodnog rekorda.

Epidemija nije poštedjela ni korporativne farme, no kako su cijene skakale, brzo su nadoknadile svoje gubitke. Dobit Muyuana porasla je 1.413% u prvih devet mjeseci 2020. na 21 milijardu juana (3,21 milijarde dolara).

“Pogodili smo vrlo povoljno razdoblje za razvoj. Cijene svinja vrlo su visoke, naša je zarada stvarno dobra, a novčani tijek zaista velik “, rekao je Qin Jun, zamjenik generalnog direktora Muyuana za Reuters u sjedištu tvrtke u gradu Nanyang u središnjoj Kini.

U utrci za preuzimanjem udjela, tvrtke poput Muyuana dizajniraju automatizirane farme veće gustoće, kladeći se da mogu spriječiti bolest istodobno povećavajući učinkovitost kako bi zadovoljile ogroman apetit zemlje za svinjetinom.

Nova Muyuanova mega farma blizu Nanyanga, u kojoj će na kraju biti smješteno 84 000 krmača i njihovih potomaka, daleko je najveća na svijetu, otprilike 10 puta veća od tipičnog uzgajališta u Sjedinjenim Državama. Cilj mu je proizvesti oko 2,1 milijuna svinja godišnje.

Ako bude radilo kako je planirano – a i drugi proizvođači slijede taj primjer – najveći svjetski potrošač svinjskog mesa mogao bi smanjiti kupnju s globalnog tržišta, usporavajući cvjetanje trgovine mesom koja je podržala poljoprivrednike širom svijeta.

VEĆE JE BOLJE

S gomilama gotovine, Muyuan i drugi grade veće i brže, s ciljem da prigrabe tržišni udio dok se sektor obnavlja.

Muyuan će ove godine potrošiti oko 40 milijardi juana na nove farme svinja, rekao je Qin, otprilike osam puta više nego prije dvije godine, i otprilike dvostruko više nego što bi trebao provesti proizvođač automobila Tesla.

Za grafiku o proizvođaču svinja, Muyuan Foods gradi jednu od najvećih svinjogojskih farmi na svijetu nakon što su skokovi cijena svinjskog mesa povećali dobit:

U međuvremenu se mali poljoprivrednici trude ponovno stati na noge usred skupih novih zahtjeva za prevencijom bolesti.

Kinesko stado svinja, najveće na svijetu, smanjilo se za polovicu 2019. godine, uzrokujući manjak svinjskog mesa od 11 milijuna tona koji je znatno premašio globalne zalihe. Uvoz svih proteina u međuvremenu je naglo porastao, a cijene iz Brazila u Dansku bile su rekordno visoke.

“Ima eksperimentalni element”, rekao je Qin o farmi od 3 milijarde juana.

“Zapošljavat ćemo manje ljudi i koristiti više tehnologije”, rekao je, ukazujući na “inteligentne” sustave za hranjenje, robote za čišćenje stajskog gnoja i infracrvene kamere za otkrivanje kada svinje imaju vrućicu.

Visoke zgrade sve su popularnije u Kini usred nedostatka odgovarajućeg zemljišta. Iako korporativni proizvođači imaju prednost u postizanju zemljišnih ugovora s lokalnim vlastima zahvaljujući njihovom utjecaju i obećanjima da će stvoriti radna mjesta i izgradnjom klaonica, Muyuan je nedavno izazvao kontroverzu oko planiranja 55 svinjogojskih farmi na 1.000 hektara Henanovih ratarskih površina.

Qin kaže da je problem riješen i da je tvrtka već zakupila zemlju za proizvodnju 80 milijuna svinja.

Mega farma može smjestiti pet puta više svinja od uobičajene farme na istom području. Njegova gustoća nosi ogroman rizik, s obzirom na to da bolesti, uključujući virus svinjske kuge, još uvijek cirkuliraju u Kini, a nije dostupno cjepivo ili lijek.

“Veliki projekti do završetka prasitve s velikom gustoćom životinja dugoročna su briga, jer kad patogen uđe, vrlo ga je teško kontrolirati ili eliminirati”, rekao je Gordon Spronk, predsjednik Pipestone Holdingsa, proizvođača svinja i veterinarskog poduzeća iz Minnesote. tvrtka za usluge.

Muyuan kaže da je preokrenuo svoj proizvodni proces od izbijanja svinjske kuge. Žito za hranu za životinje sterilizira se prije uvođenja u mlin za stočnu hranu na licu mjesta, izbjegavajući moguću kontaminaciju farme kamionima.

Unutar kućišta za svinje zrak se filtrira, a termovizijske kamere se ispituju kako bi se provjerile tjelesne temperature svinja. Kako bi zaštitio biosigurnost farme, Reuters nije dobio pristup farmi.

Nove mjere impresivne su sve dok se njima pravilno upravlja, rekao je Michael Ellerman, zamjenik generalnog direktora tvrtke Aspire, savjetnice za farme svinja sa sjedištem u Suzhouu.

I Ellerman i Qin rekli su da bi zapošljavanje u visokotehnološkom pogonu moglo biti nezgodno. Mnogi od više od 50.000 novih zaposlenika Muyuana nisu iskusni, dodao je Qin.

To će biti sve veća briga s padom cijena svinja. Troškovi proizvodnje u industriji i dalje su mnogo veći nego prije izbijanja svinjske kuge, ali je proizvodnja manja zbog nedostatka rasplodnih svinja.

“Rizik je da bi cijene mogle pasti ispod cijene. Ako cijene padnu ispod 20 juana [po kilogramu] sljedeće godine, neke velike tvrtke suočit će se s gubicima ”, rekao je Xiao Lin, analitičar iz tvrtke Win & Fun Investment sa sjedištem u Shenzhenu.

Muyuanovi su troškovi niži od većine, u trećem tromjesečju, nešto više od 14 juana po kilogramu, kaže se. Više automatizacije moglo bi dodatno smanjiti troškove.

Ali izbijanje bolesti poništilo bi bilo kakve dobitke.

“Trenutno su u redu ako u stadu postoje gubici [zbog visokih cijena]”, rekao je Pan Chenjun, viši analitičar u Rabobank. “Ali rizici rastu.”

(1 USD = 6,5342 kineskih juana)

Izvještavanje Dominique Patton. Montaža Gerry Doyle