Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve procjene realnog dohotka u poljoprivredi za ovu godinu koje predviđaju rast poljoprivredne proizvodnje za 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno s lanjskih 18,3 milijarde kuna, na 19,4 milijarde kuna.

Neto dodana vrijednost će, procjenjuju statističari, iznositi 6,54 milijarde kuna, što je rast od 2,9 posto, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2021. procijenjena je na 10 milijardi kuna, što je rast od 0,11 posto.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 8,9 milijardi kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 2,4 posto.

Naknada zaposlenicima u ovoj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 1,15 milijardi kuna, što je rast od 1,6 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovoj godini je isti kao i godinu prije, dok se indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje na 56.730 kuna, što je pad od 1,8 posto.

Prva procjena realnog dohotka u poljoprivredi izračunana je na temelju podataka dobivenih iz istraživanja DZS-a, administrativnih podataka Poljoprivredne savjetodavne službe i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

U procjeni realnog dohotka, kako objašnjavaju statističari, obuhvaćena je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja (na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata).

N1