Za proizvodnju 1 kilograma mesa, u atmosferu je ispušteno 36.4 kg CO2, potrošeno oko 15 500 litara vode i 7 kg stočne hrane. Zemlje Juga uzgajaju soju i kukuruz koji će biti hrana za stoku uzgajanu na Sjeveru.

Iz statističkih podataka je jasno vidljivo da količina konzumacije mesa Zapadnog svijeta nije održiva. Potkrijepit ćemo ovu izjavu činjenicom da kada bi stanovnici Kine, Indije i Brazila trošili jednake količine mesa kao Zapadne zemlje, cjelokupna površina planeta ne bi bila dovoljna za uzgoj hrane za stoku.

Na industrijskim stočnim farmama, životinje su zbijene jedna uz drugu, bez mogućnosti kretanja, ispaše ili parenja. Telad se kolje nakon samo 6 mjeseci, ubrzano se gojeći visokoproteinskom hranom u isključivoj namjeri ostvarivanja što većeg profita u što kraćem vremenskom roku, što jeftinije moguće, bez obaziranja na kvalitetu, dobrobit životinja i zdravstvenu zaštitu.


Intenzivan uzgoj stoke koristi nevjerojatne količine vode. Za proizvodnju samo 1 kg kukuruza potrebno je potrošiti 900 litara vode, za 1 kg soje potrebne je 3000 litara vode, za 1 kg pilećeg mesa 3900 litara vode, za 1 kg svinjskog mesa 4900 litara vode, a za 1 kg kravljeg mesa 15 500 litara vode!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime