Ukrajinski ministar poljoprivrede Mykola Solsky kaže: “Prije rata Ukrajina je izvozila oko 5 milijuna tona žitarica mjesečno. Sada je teritorij morskih luka zatvoren. Imamo najmanje 20 milijuna tona starog žita koje se ovog proljeća nije moglo izvesti.

Milijuni tona žitarica su zaglavljeni u Ukrajini. U silosima za žito, lukama, na brodovima i željezničkim vagonima. Svijetu treba svaka tona žitarica, ali nema puta do kupaca. Ne brodom i ne vlakom.

Ukrajinska žetva 2021. iznosila je 106,4 milijuna tona žitarica i uljarica, od čega je 43 milijuna tona izvezeno prije ruske invazije. Uz godišnju domaću potrošnju od oko 30 milijuna tona žitarica i uljarica (uljana repica, suncokret), to znači da je u Ukrajini trenutno zarobljeno oko 33 milijuna tona žitarica starih usjeva i uljarica. To je oko trećine ukupne žetve.

Zaostatak vagona na graničnim prijelazima i zahtjevi stranih partnera za smanjenjem broja vlakova potaknuli su Ukrajinu da privremeno ograniči isporuku robe iz Ukrajine u Poljsku i Rumunjsku željeznicom, rekao je zamjenik trgovinskog direktora državne transportne tvrtke Ukrzaliznytsia Valery Tkachov. Sredinom travnja na graničnim prijelazima osigurano je 29.500 vagona. Broj je porastao za 28% od početka mjeseca.  

Situacija u Ukrajini također ostaje vrlo napeta, jer borbe na istoku zemlje nastavljaju eskalirati. Dodajući izravnu prijetnju proizvodnji u 2022., tržište se sada pita je li zemlja u stanju osigurati i izvoziti iznimno visoke razine zaliha koje se očekuju na kraju kampanje. Brod sa 71.000 tona ukrajinskog kukuruza prvi je put napustio rumunjsku luku Constanta.

Bila je to prva velika pošiljka ukrajinskog žita od ruske invazije na Ukrajinu. “Ovo je bio prvi Panamax s ukrajinskim kukuruzom koji je napustio luku”, rekao je Viorel Panayt, predsjednik rumunjskog lučkog operatera Comvex. Dodao je da je još 80.000 tona ukrajinskog žita već prevezeno u Constantu, a još 80.000 tona je na putu za luku.

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine objavilo je da će četiri morske luke Berdjansk, Mariupolj, Skadovsk i Herson ostati zatvorene zbog rata koji vodi Rusija.

Prema željezničkim statistikama, u ožujku je oko 310.000 tona žitarica utovareno za izvoz preko kopnenih granica. Ukupni iznos uključuje 1,2 tisuće tona pšenice, 4,7 tisuća tona ječma i 302 tisuće tona kukuruza. Početkom travnja na pojedinim graničnim prijelazima formirali su se redovi vagona. Ponekad je vrijeme kašnjenja bilo 2-3 tjedna.

“Trenutno je 4,5 milijuna tona žitarica zaglavljeno u ukrajinskim lukama i na brodovima i ne može se koristiti”, rekao je direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) u Njemačkoj Martin Frick, njemačka tiskovna agencija.