Mudanjiang Mega farma mliječnih krava nalazi se sjeveroistočno od Kine i najveća je na svijetu. Obilježava 123 milijuna eura vrijednu suradnju ruskih i kineskih investitora.

Farma je osnovana 2015. kao odgovor na rusku zabranu mliječnih proizvoda u EU, gdje je uskočila kako bi zadovoljila potrebe tržišta. Ova zadivljujuća farma upravlja s 22.500.000 hektara. Mega farma Mudanjiang City specijalizirana je za mliječne proizvode i ima oko 100.000 krava, tri puta više od najveće u SAD-u. Zapanjujuće je zamisliti razmjere takve farme i činjenicu da može proizvesti 800 milijuna litara mlijeka godišnje.

Mliječne krave uvezene su u Kinu iz Australije, Novog Zelanda i Urugvaja. Krave se drže unutra i hrane se mješavinom žitarica i stočne hrane umjesto da pasu na velikim površinama zemlje. Zemljište u Kini je ograničeno i primjena američkog modela uzgoja bila je najprikladnija za kineski mljekarski sustav. Po američkom modelu, krave se tijekom cijele godine drže u zatvorenom prostoru i žive u mračnim stajama s ograničenim pristupom suncu. Međutim, radi udobnosti krava održava se odgovarajuća ventilacija i pijesak koji se mijenja dva puta dnevno. Krave se muzu tri puta dnevno u ciklusu od 8 minuta na rotacijskom sustavu.

Specijalizirane tehnike uzgoja i hranidbe osmišljene su za povećanje prinosa iu posljednje tri godine povećale su proizvodnju po kravi za gotovo 30% s oko 6 tona godišnje na 8 tona. Tvrtka pomno prati proizvodnju od početka do kraja. Sjeme bikova najviše kvalitete iz SAD-a koristi se za oplodnju junica visokog prinosa.

Ova velika kineska mega farma ne opskrbljuje mlijekom samo Ruse, već je u zemlji zabilježen ogroman porast potrošnje mlijeka među Kinezima. Rečeno je da većina Kineza ne podnosi laktozu, šećer u mlijeku, iako piće postaje sve popularnije u zemlji kao rezultat povećanog raspoloživog dohotka za razliku od prije gdje si nisu mogli priuštiti mliječne proizvode. Nadalje, Kinezi su sada više zabrinuti za životinjske bjelančevine kao dio svoje prehrane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime